Sesiune: 5 cai de a evita sa fii distras cand inveti
2/23296
calendar_month 04 Feb 2014, 00:00
Probabil ti se intampla si tie, in mod constant, sa fii distras atunci cand te chinuesti mai tare sa inveti pentru examenele din sesiune. Daca de obicei nu este un capat de lume sa fii intrerupt de catre vreun zgomot sau vreo activitate, in sesiune este mai important ca oricand sa te poti concentra pe studiat. Descopera, asadar, 5 cai prin care sa eviti cu succes sa fii distras cand inveti de zor!

1. Inchide muzica
Poate fi dificil sa te lipsesti de muzica, mai ales daca esti obisnuit sa ai mereu ceva pe fundal. Linistea se poate dovedi apasatoare, insa, in cazul in care muzica iti afecteaza capacitatea de a te concentra asupra studiului, fara sacrificiul de a renunta la ea, macar atunci cand ai de invatat pentru un examen mega-important. Recupereaza din timpul pierdut atunci cand esti in pauza, chiar daca asta inseamna sa iti stresezi un pic vecinii!

2. Izoleaza-te

Daca nu poti sa inveti in camera de camin din cauza zgomotului perpetuu, atunci gaseste un loc linistit in care sa nu fii deranjat de nimeni si de nimic. O idee ar fi sala de lectura din camin (daca ai asa ceva pe palier), o cafenea la orele in care nu prea este populata, o banca intr-un parc, etc. Indiferent de locul pe care il alegi, important este sa mergi singur, pentru a nu fi tentat sa iti intrerupi studiul intens pentru a discuta cu un amic.

3. Scapa de Internet
Daca poti sa inveti si fara sa apelezi la surse de pe Internet, atunci scapa rapid de aceasta posibilitate de a fi distras! Cand ti-e lumea mai draga, iti amintesti brusc ca trebuie sa verifici te-miri-ce pe Facebook – daca, insa, nu ai posibilitatea de a intra imediat pe Internet, iti va fi mai usor sa inlaturi gandul si sa te reapuci de treaba. Alege sa inveti, asadar, intr-un loc fara conexiune wi-fi la Internet, pentru a nu te lasa ispitit.

4. Inchide-ti telefonul
O alta cale de a evita sa fii distras atunci cand incerci sa inveti pentru examenele din sesiune este aceea de a-ti inchide telefonul sau, cel putin, de a-l da pe silentios. Stii deja ca este suficient sa primesti un singur apel telefonic de la vreun amic/a, pentru ca toata concentrarea si tot cheful tau de studiu sa se duca pe apa sambetei.

Daca nu poti sa stai departe de telefon, da-l pe silentios si verifica-l ori de cate ori iti aduci aminte: intr-o prima faza, te vei uita la el din 5 in 5 minute; pe masura ce te vei cufunda in studiu, vei descoperi ca ai uitat cu desavarsire de gadgetul care te pazeste cuminte si tacut.

5. Discuta cu colegii de camera

Inainte de a te apuca de invatat, anunta-ti colegii de camera ca ai nevoie de liniste pentru a te putea concentra pe studiu. In cazul in care chiar nu este posibil sa fie pastra o atmosfera propice invatatului, apeleaza la solutia nr. 2. Insa asigura-te ca nu esti nevoit sa pleci din camera ta de fiecare data cand se apropie un examen – asa cum si colegii tai au dreptul la liniste, la fel ai si tu!

Dana Saporan - editor Studentie.ro