Stop coruptiei la cazarea in camine!
4/4159
calendar_month 20 Aug 2007, 00:00
Spaga la cazarea in camin. Spaga pentru a lua un e­xamen. Inca mai exista astfel de practici. George Paduraru, presedintele Uniunii Studentilor din Romania, a cerut recent sprijinul Ministerului Educatiei pentru a desfiinta "coruptia" la cazarea in camin.


Un cuvant dur pe care Paduraru nu se teme sa il foloseasca, pentru ca fenomenul se perpetueaza an de an si nimeni nu gaseste o rezolvare. Un loc in camin se vinde cu 500-600 de euro si poate ajunge chiar la 1.000 de euro.


George Paduraru a vorbit si despre tarifele pe care le percep unii profesori pentru ca un student sa treaca examenul: 600-1.000 de euro. USR promite ca va dezvalui, in curand, un top al celor mai "corupte" universitati.
De ce vorbim iarasi despre coruptia la cazarea in camine?
An de an se perpetueaza si spun sincer ca nu ne-am propus sa o eliminam, ci s-o atenuam. Avem informatii ca, in diverse universitati, administratorii sau sefii de camin vand locurile. In toamna asta, incercam sa identificam aceste cazuri impreuna cu politia si sa eradicam oarecum fenomenul.

E o problema mai greu de identificat pentru ca, in momentul in care studentul cazat isi vinde locul, e mai greu de probat. De exemplu, o comisie de control merge in camin si bate la usa. Am informatia clara ca studentul X a vandut locul studentului Y. Bat la usa si intr-adevar il gasesc pe studentul Y si acesta imi spune: "Dom’le, eu sunt in vizita la colegul meu care e in oras". N-am cum sa probez. Doar daca il prind in flagrant... Si asta nu mai e treaba noastra, ci a politiei.
Ce ar putea face Mi­nis­terul Educatiei?
E nevoie de sprijinul MECT mai mult la nivel psihologic. O sa iesim impreuna cu ministrul Cristian Adomniteiintr-o conferinta de presa. Vom trage un semnal si vom lansa un mesaj foarte clar ca nu vom tolera ceea ce s-a intamplat in anii precedenti. A­dica, vom face comisii de control care vor participa la ca­zare, apoi la verificari in ca­min. De la toamna, vom avea observatori in comisiile de cazare.
Cum procedeaza administratorii de camin?
Sunt doua mari procedee prin care se vand locurile in camine. Pe de o parte, la nivel de universitate nu se raporteaza numarul real de locuri, ci cu 10% mai putin. Practic, se scot la cazare 90% din locuri. Procentul de 10 ramane pentru alte "nevoi". De protocol, sa ii spunem.

O alta metoda se inregistreaza la nivelul administratorilor. Dupa ce se fac cazarile, ramane un anumit numar de locuri. Sa explic. Sunt studenti care depun cereri de cazare si, intre timp, gasesc in alta parte sa stea si renunta. Ei, acele locuri, nu sunt raportate in totalitate pentru redistribuire, ci doar 50%. Pe celelalte, administratorii le vand pur si simplu sau le dau cum le dau, pe alte criterii.
Cat costa un loc in camin?

500-600 de euro. Oricarui student care nu beneficiaza de loc in camin ii convine sa dea 500 de euro o data si dupa aceea sa stea un an de zile pe un milion de lei pe luna. Tariful perceput de un administrator poate sa ajunga si la 1.000 de euro. E vorba despre acele camere bune, de protocol, unde studentii platesc ca sa stea singuri in camera.


Cine se face vinovat pentru aceasta "coruptie"?
In primul rand, lipsa a­cuta de camin. In al doilea rand, preturile mari de pe pia­ta imobiliara. Apoi salariile si bursele mici pe care le au studentii.




Coruptia de care vor­besti e intalnita numai la camine?
Sunt universitati unde un examen costa 600 de euro, chiar 1.000 de euro. Nu mai vorbesc de mediul privat, unde fenomenul este generalizat. Sunt profesori la care, daca n-ai cartea lor pe masa, ai doua puncte minus la examen sau nu il treci pur si simplu. Astea sunt cazurile cu perdea, dar mai sunt cazuri unde efectiv ti se spune suma ca sa promovezi examenul.


Poti sa imi dai exemple concrete?
Sub protectia anonimatului surselor vom prezenta aceste cazuri. Dar vom iesi cu date concrete. Din ce stim din anii precedenti, in top se afla Politehnica. Au mai fost cazuri si la Universitatea de Medicina din Oradea sau Facultatea de Inginerie din Galati. E dezamagitor ca, desi au existat profesori reclamati si prinsi in flagrant, asupra lor nu s-a luat nicio masura. Este oarecum descurajant pentru noi si incurajator pentru dumnealor.

Sursa: Adevarul