Studii in alt oras: chirie, camin sau gazda?
2/23262
calendar_month 01 Iun 2011, 00:00
Din toamna urmeaza sa studiezi intr-un alt oras, ceea ce inseamna ca este important sa te gandesti din timp la posibilitatile de cazare. Te gandesti la viata de caminist sau poate ai prefera sa stai in chirie sau poate gazda. Oricare dintre aceste variante este perfect posibila – tu pe care ai alege-o?


Viata in camin


Cea mai ieftina varianta de cazare este cea in camin. Viata intr-un imobil destinat studentilor nu presupune cheltuieli mari de intretinere si poate fi si cea mai reprezentativa pentru anii de studentie. Asa cum probabil stii deja, viata in camin nu este adesea cea mai confortabila: baiele sunt de multe ori pe hol, camerele pot fi de 4, 5 sau chiar mai multe paturi, gandacii sunt ca la ei acasa, etc. Cu toate acestea, preturile sunt cele care te pot atrage catre viata in camin, in lipsa altor motivatii.

Spre exemplu, in caminele Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj, cazarea te costa intre 50 si 200 lei/luna, iar in caminele Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi, tarifele sunt cuprinse intre 100 lei/luna (in caminul C4) si 630 lei/luna (in Akademos). In caminele Universitatii Transilvania, cazarea te costa intre circa 110 lei si 175 lei/luna.

Viata in chirie


O alta varianta ce iti sta la dispozitie atunci cand pleci la studii intr-un alt oras este cea de a sta in chirie. Chiar si in cazul in care iti doresti sa stai la camin, ideal ar fi sa iti asiguri o varianta de back-up. Viata in chirie este cu siguranta mai scumpa decat cea in camin, dar iti poate oferi avantaje multiple: o camera doar pentru tine, baie proprie, bucatarie, plus multa libertate (probabil nu iti place nici tie sa fii interogat cu privire la prietenii care iti vin in vizita si vor sa ramana peste noapte, de pilda).

In prezent, pretul chiriilor a mai scazut, urmand sa creasca din nou din toamna, odata cu sosirea studentilor. De aceea, daca ai luat decizia de a sta in chirie, macar in primul an de facultate, cauta-ti din timp o locuinta si inchiriaz-o cat inca ai parte de preturi decente.

In Capitala, de pilda, chiria pentru o garsoniera variaza intre 150 euro si peste 300 de euro, in functie de zona. Astfel, conform site-ului anuntul.ro, o garsoniera in Pantelimon te poate costa 150 euro/luna, in timp ce una in zona centrala ajunge la 300 euro lunar. Mai multe despre nivelul chiriilor din Bucuresti poti gasi accesand Afla unde gasesti cele mai ieftine chirii din Bucuresti.

In Iasi, conform site-ului 4imobiliare.com, preturile pentru o garsoniera pornesc de la circa 100 euro si ajung pana la 250 euro, in functie de zona si de dotari. In Brasov, chiria pentru o garsoniera se situeaza intre 140 si 200 euro (imobiliare.net).


Viata in gazda


Nu in ultimul rand, ramane varianta cazarii in gazda. Aceasta este o combinatie intre viata in camin si cea in chirie, in sensul ca ofera un anumit grad de confort, insa poate sa iti ingradeasca libertatea (mai ales daca stai cu oameni in varsta). In Bucuresti, cazarea in gazda te poate costa in jur de 400-500 lei. Daca te tenteaza aceasta ultima varianta, informeaza-te in prealabil cu privire la persoana la care urmeaza sa stai in gazda (discutii in detaliu inainte de a accepta, etc.). In plus, acorda o atentie sporita anunturilor postate pe site-urile de profil – cel mai bine, in acest caz, este sa apelezi la cunostinte in care ai incredere.Dana Saporan - editor Studentie.ro