Studiile in alt oras racesc sau nu relatiile cu prietenii

calendar_month 27 Iun 2011, 00:00
In mod cert, din momentul in care tu si prietenii tai din liceu o veti lua pe drumuri diferite, lucrurile nu au cum sa mai fie la fel. Ceea ce nu inseamna, din fericire!, ca automat va veti instraina unii de ceilalti. Trebuie, insa, sa stii la ce sa te astepti pentru a putea face fata cu brio situatiei si a departarii (fizice) dintre voi.
Prioritati noi. In liceu – vei constata rapid – duceai o existenta mult mai necomplicata, in comparatie cu ce te asteapta in studentie! Te vei distra si in anii de facultate, asta este cert, insa, pe langa distractie, vei avea si o multime de responsabilitati (cum ar fi sa te asiguri ca nu mori de foame, ca iti platesti taxele, ca nu te imbolnavesti, etc.) care te pot determina – si, mai mult ca sigur, o vor face – sa iti reevaluezi prioritatile. Vei descoperi ca, oricat de mult ti-ai dori, nu poti sta chiar toata ziua pe mess sau la telefon pentru a sporovai cu vechii tai amici, pentru ca va trebui sa mai ajungi si pe la cursurile si seminariile obligatorii, printre multe altele.
Ce poti face, in aceasta situatie? Stabilesti, impreuna cu prietenii tai, cand si cum va este cel mai comod tuturor sa comunicati (seara pe mess, la telefon de cateva ori pe zi in anumite intervale orare, etc.) si tineti-va de programul stabilit, astfel incat sa reusiti sa va puneti la curent unii pe altii cu ultimele informatii importante din viata studenteasca a fiecaruia, fara ca vreunul dintre voi sa aiba senzatia ca nu mai stie mare lucru despre ceilalti. Un nou stil de viata In corelatie cu ce spuneam mai sus, studentia presupune un cu totul alt stil de viata.
Spre deosebire de orele de la liceu, cursurile de la facultate se pot intinde de dimineata pana seara sau, dimpotriva, pot ocupa doar cateva ore pe zi, 2-3 zile pe saptamana! Ideea este ca, oricat de lejer sau de incarcat ti-ar fi programul, cel al prietenilor tai s-ar putea sa nu se „pupe” cu al tau. De aceea, nu ar strica sa pui in aplicare planul de mai sus pentru a putea tine legatura usor cu ei si a nu permite ca prietenia voastra sa se duca pe apa sambetei!
Noi prieteni. Ei bine, este absolut normal sa iti faci si prieteni noi cand ajungi la facultate. De altfel, este unul dintre cele mai placute aspecte ale studentiei si este cu adevarat util cu precadere la inceput de facultate, cand esti singur si nu iti doresti decat sa ai cu cine sa stai de vorba. Pe masura, insa, ce iti faci noi amici, legatura cu cei vechi ar putea slabi. Nu de alta, dar iesirile sunt inevitabile si chiar de dorit si iti poate fi dificil sa porti conversatii telefonice atunci cand esti in club, spre exemplu.
Chiar si asa, cu putin efort, lucrurile nu ar trebui sa devina tragice: in definitiv, de aceeasi situatie au parte si prietenii tai din liceu care au mers la facultate in alte orase. Atata timp cat gasiti solutia de comunicare menita sa fie pe placul tuturor, nici macar nu mai conteaza ca nu mai vorbiti atat de des ca inainte!
Vizite acasa mai rare. La inceput de studentie, se poate sa mergi acasa cat mai des posibil, iar prietenii tai sa faca la fel. Insa, odata cu trecerea timpului, vizitele tale si ale amicilor tai se vor rari, pe masura ce va veti acomoda cu studentia si va veti crea o noua viata departe de casa parintilor.
Ca sa reusiti sa va mai intalniti, stabiliti sa faceti escapade la mijloc de drum (daca o parte dintre voi studiaza in Bucuresti si cealalta, la Cluj, spre exemplu), sa va vedeti macar in vacanta de Craciun si cea de Paste si sa va petreceti verile (sau atat cat se poate din vacanta de vara) impreuna. Tu ce parere ai? Studiile in alt oras racesc relatiile cu prietenii din liceu sau nu?
Dana Saporan - editor Studentie.ro
Noutati




