studentie.ro  »  Info studentie  »  Studentesc  »  Viata de student: 4 sfaturi pentru o convietuire lipsita de probleme

Viata de student: 4 sfaturi pentru o convietuire lipsita de probleme

1/137966
calendar_month 20 Nov 2012, 00:00
Viata in camin, garsoniera, casa ori apartament, alaturi de alte persoane, reprezinta o provocare pentru fiecare student. Fie ca ai mai avut parte in trecut de astfel de experiente, fie ca te afli pentru prima data intr-o asemenea situatie, este important sa te asiguri ca traiul la comun se va transforma intr-o perioada tolerabila, daca nu chiar distractiva. Ce ar trebui sa faci pentru a avea parte de o convietuire lipsita de probleme, afla in continuare!
Stabileste regulile referitoare la curatenie
Una dintre primele reguli pe care trebuie sa le stabilesti atunci cand te muti intr-o locuinta alaturi de alte persoana se refera la curatenie si igiena. Daca tu esti obsedat/a de curatenie, nu te astepta ca si ceilalti sa fie la fel ca tine, si viceversa.

Pentru a evita orice fel de discutii si de frustrari ulterioare, este esential, asadar, ca tu si colegii tai sa stabiliti clar care sunt regulile de curatenie si igiena: spalarea vaselor imediat dupa masa, curatarea propriei mizerii, curatenie generala in locuinta o data pe saptamana etc.

Retine insa ca, chiar si atunci cand stabiliti niste reguli foarte clare, acestea nu vor deveni litera de lege: este important ca atat tu, cat si colegii tai sa adoptati o atitudine rezonabila si intelegatoare.
Atentie la vizitele neanuntate ale prietenilor
Si vizitele prietenilor constituie un subiect care trebuie abordat cu colegii de camera sau de apartament. Astfel, nu este in regula sa presupui, fara o discutie prealabila - acelasi lucru fiind valabil si pentru colegii tai -, ca o vizita neanuntata, eventual si la o ora nepotrivita, va fi acceptata fara comentarii!

Informarea colegilor de camera / apartament de vizitele amicilor este o dovada minima de bun simt si curtoazie de care, trebuie sa recunosti, iti doresti sa ai si tu parte.
Discuta despre vizitele prietenului / prietenei
Una alt subiect delicat, care trebuie abordat la mutarea in camin / apartament, se refera la vizitele iubitului / iubitei. Tie ti se poate parea absolut normal sa ii permiti frecvent jumatatii tale sa vina in vizita si, in plus, sa mai si ramana peste noapte - doar platesti chirie, nu-i asa?

Ei bine, in special daca nu stai in camin, afla ca persoanele cu care convietuiesti s-ar putea sa devina nemultumite de vizitele dese ale lui/ei, prin prisma faptului ca apa, electricitatea etc. consumate de el/ea se impart la toti, nu sunt achitate doar de tine!

Asadar, discuta cu colegii tai si despre acest subiect delicat si gasiti o solutie de compromis: fie isi aduc si ei frecvent iubitii / iubitele in vizita, fie te oferi tu sa platesti ceva mai mult la intretinere, spre exemplu.

Comunica-ti problemele si nemultumirile, oricare ar fi ele

In pofida regulilor de bun simt stabilite cu colegii de camin / apartament, este clar ca probleme si nemultumiri vor aparea la un moment dat. Oricare ar fi ele, este esential sa le discuti, pentru a nu le lasa sa se transforme in frustrari si ranchiuna.

Totodata, o perspectiva relaxata asupra convietuirii voastre te va ajuta sa scapi de eventualul stres periodic - cand colegul palavrageste pana spre dimineata, iar tu ai examen a doua zi, de exemplu - si sa legi adevarate prietenii!