Vopsea lavabila: cea mai accesibila varianta pentru decor
3/39584
calendar_month 07 Dec 2015, 00:00
Camerele de camin sunt, de regula, decorate standard: reci si impersonale. Cand ai trecut pragul camerei de camin, dupa ce ai acceptat ideea ca acolo iti vei petrece, cel mai probabil, urmatorii ani de studentie, ai incercat sa faci un efort de imaginatie si sa te gandesti cum ai putea sa personalizezi incaperea astfel incat sa te simti ca acasa? Din punct de vedere vizual, situatia nu se prezinta foarte ofertanta. Nici spatiul nu-ti confera libertate prea mare, iar mobilierul este destinat strictului necesar: un birou pentru studiu si corpuri de mobilier pentru depozitare (oricum putine si mici). Dar aceste probleme presupun o strategie pe termen lung si implicatii financiare nedorite, iar noua ne plac solutiile rapide si necostisitoare. Exista alte mici schimbari pe care le poti face pentru a da culoare camerei de camin. Cea mai accesibila varianta este aplicarea unui strat de vopsea lavabila, care sa schimbe atmosfera neprietenoasa a incaperii.


Vopsea lavabila: cea mai accesibila solutie pentru decor interior


Atunci cand vine vorba despre decorul interior solutiile sunt numeroase, insa preturile destul de mari. Cea mai ieftina varianta pentru a transforma o incapere fara prea mari eforturi este sa aplici vopsea lavabila. Vei fi surprins sa descoperi diferenta pe care o poate face o nuanta placuta.

Dar inainte de a te avanta in redecorarea interiorului, trebuie sa cunosti cateva detalii despre vopseaua lavabila de interior, care te vor ajuta sa iei cea mai potrivita alegere:

In primul rand, exista 4 tipuri de vopsea lavabila de interior, dintre care trebuie sa alegi in functie de incaperea pe care vrei s-o decorezi:

Vopsea lavabila mata este cea mai accesibila ca pret si este, cel mai adesea, folosita pentru incaperile cu trafic redus.
Vopsea lavabila satinata: aplicarea acestui tip de vopsea este recomandata pentru peretii expusi la uzura, avand o rezistenta sporita la curatare si spalare.
Vopsea lavabila semi-lucioasa este foarte rezistenta la murdarire sau patare. Principala conditie care se impune inainte de aplicarea acestui tip de vopsea este sa te asiguri ca peretii nu au imperfectiuni. Altfel, dupa aplicarea vopselei semi-lucioasa, ele vor iesi in evidenta.
Vopsea lavabila lucioasa este, de departe, cea mai rezistenta la pete.

Vopsea lavabila: pro si contra

Unul dintre marile avantaje este ca se aplica usor si are un timp de uscare foarte mic, de aproximativ 3 ore. Daca este nevoie aplicarea celui de-al doilea strat, aceasta se poate face la scurt timp dupa aplicarea primului. In plus, vopseaua lavabila are o rezistenta sporita la spalare umeda si frecare, precum si o putere mare de acoperire. Dar, pe langa acestea, poate ceea ce te va convinge sa colorezi peretii cu vopsea lavabila este paleta diversificata de nuante si numeroasele asocieri cromatice pe care le poti face cu doar putina imaginatie. Iata cateva exemple care te vor inspira:

Rosu este o culoare intensa, indrazneata si... radicala. Asadar, daca vrei sa schimbi definitiv si evident aspectul camerei, coloreaza, unul sau doi pereti, cu rosu. Trebuie sa stii, totusi, ca este o culoare care stimuleaza energia, incurajeaza interactiunea dintre oameni si creeaza o prima impresie foarte puternica. Daca te caracterizeaza, indrazneste! Nu uita insa, less is more!

Pentru o transformare discreta si placuta poti opta pentru o nuanta de galben pal sau portocaliu, culori care induc buna dispozitie si dau, in general, o stare de bine.Less is more! Mai ales daca alegi o nuanta de albastru, o culoare foarte benefica, de altfel pentru starea ta de spirit. Induce relaxare si calm si se numara printre cele mai recomandate culori pentru decorarea dormitorului.
Dezavantajul vopselei lavabile este ca nu poate fi aplicata peste alte tipuri de var sau vopseluri, peretele necesitand o pregatire speciala inainte: curatare, netezire si aplicare de amorsa.
Acum ca stii tot ce e de stiut despre vopseaua lavabila, mai ramane doar sa alegi culoarea. Pentru mai multe informatii despre vopsea lavabila, arunca o privire aici!