CETATENIA EUROPEANA: INTRE DREPTURI, OBLIGATII SI OPORTUNITATI

calendar_month 06 Feb 2008, 00:00
Cetatenia Uniunii presupune detinerea nationalitatii unuia dintre Statele Membre. Cu alte cuvinte, oricine are nationalitatea unui Stat Membru este considerat cetatean al Uniunii Europene.
Pe linga drepturile si obligatiile inscrise in Tratatul de constituire a Comunitatii Europene, cetatenia Uniunii confera patru drepturi speciale:
- libertatea de circulatie si de stabilire a resedintei oriunde in Uniunea Europeana;
- dreptul de a vota si candida in alegerile locale si pentru Parlamentul European, in tara de resedinta;
- dreptul de a beneficia, pe teritoriul unui stat tert (care nu este membru al Uniunii Europene), de protectie consulara si diplomatica din partea autoritatilor unui alt stat membru, in cazul in care statul din care provine persoana respectiva nu are reprezentanta diplomatica sau consulara in acel stat tert;
- dreptul de petitie si recurs la Mediatorul European.
Introducerea notiunii de cetatenie a Uniunii nu inlocuieste, desigur, pe cea de cetatenia nationala: este o completare a acesteia. Cetatenia Uniunii da un sens mai profund si mai real apartenentei la Uniunea Europeana.
Statele Membre cu un numar mare de cetateni din alte State Membre pot sa-si rezerve drepturile de vot pentru electorii comunitari cu rezidenta pe teritoriul lor, pentru o perioada minima care nu poate depasi cinci ani (si dreptul de a candida in alegeri poate fi rezervat pentru electorii comunitari cu rezidenta pe teritoriul lor, pentru o perioada minima care nu poate depasi zce ani). Aceasta derogare se aplica cand proportia de cetateni europeni rezidenti intr-un Stat Membru fara a-i detine nationalitatea, depaseste 20% din numarul total de cetateni ai Uniunii care sunt rezidenti acolo. In ultimele trei alegeri europene, Luxemburgul a fost singurul Stat Membru care a invocat aceasta derogare.
In cazul alegerilor municipale, perioada minima de rezidenta necesara nu poate depasi termenul pe care autoritatea municipala este aleasa, in cazul drepturilor de vot, si nici dublul acelei perioade, in cazul dreptului de a candida. Doua State Membre (Luxemburg si Belgia) beneficiaza de o asemenea derogare. Oricum, Belgia poate impune o perioada minima de rezidenta doar intr-un numar limitat de districte electorale si trebuie sa-si anunte intentia in acest sens cu un an inainte de tinerea alegerilor.
Educatia pentru cetatenie este considerata, pe plan european, ca prioritate a reformelor educationale. Aceasta este vazuta ca instrument al coeziunii sociale, bazata pe drepturile si responsabilitatile cetatenilor. De asemenea, reprezinta o dimensiune majora a politicilor educationale in toate tarile europene. Astfel, se poate spune ca educatia pentru cetatenie este un scop educational, dirijand sistemul de invatamant catre un set de valori comune, cum ar fi: diversitatea, pluralismul, drepturile omului, justitia sociala, bunastarea, solidaritatea.
Programul comunitar "Promovarea cetateniei europene active"
Scopul acestui program consta in sprijinirea organismelor care desfasoara activitati in domeniul promovarii cetateniei europene active.
Obiective:
- promovarea si diseminarea valorilor si obiectivelor Uniunii Europene;
- realizarea unei legaturi mai stranse intre cetateni, Uniunea Europeana si institutiile acesteia si incurajarea cetatenilor de a se implica in activitatile acestor institutii;
- implicare activa a cetatenilor in reflectii si discutii asupra constructiei Uniunii Europene.
Domenii de actiune:
1. sprijin pentru actiunile de town-twinning (conferinte, seminarii de instruire si campanii de informare);
2. sprijin pentru actiunile de town-twinning (intalniri intre cetateni);
3. sprijin pentru participarea sindicatelor trans-sectoriale la dialogul social european;
4. sprijin pentru organizatiile non-guvernamentale si asociatiile si federatiile de interes european.
Cine poate solicita finantare?
Pentru actiunile de tip 1:
- primarii si asociatiile/comitetele lor de infratire;
- autoritati ale administratiei publice locale sau regionale;
- asociatii ale autoritatilor administratiei publice locale (acestea pot include organizatiile care reprezinta interesele autoritatilor locale pe plan general, ca de exemplu Federatiile Europene ale Oraselor si Municipalitatilor, cat si organizatiile care reprezinta autoritati locale pe plan tematic, ca de exemplu Uniunea Satelor si Oraselor de munte).
Pentru actiunile de tip 2:
- primaria localitatii care organizeaza intalnirea;
- comitetul/asociatia de infratire (care trebuie sa aiba personalitate juridica) a localitatii care organizeaza intalnirea;
- consiliul local care organizeaza intalnirea.
Pot solicita finantare pentru actiunile de tip 3 organizatii trans-industriale generale:
- Centrul European al Intreprinderilor cu Participare de Stat si al Intreprinderilor de Interes Economic General;
- Confederatia Sindicala Europeana;
- Uniunea Confederatiilor Europene Industriale si ale Patronatelor.
Pentru actiunile de tip 4 pot solicita finantare Organizatiile neguvernamentale si asociatii/federatii non-profit care au personalitate juridica, sunt inregistrate in unul din statele eligibile, sunt independente fata de autoritatile publice, au abilitatea si resursele financiare si operationale necesare pentru a completa proiectul si au integritate morala si legala.
Institutia romaneasca responsabila de coordonarea participarii Romaniei la acest program comunitar este Ministerul Administratiei si Internelor. In acest an se va lansa un program "Cetateni pentru Europa", care este planificat sa acopere perioada 2007-2013.
Sursa: Infoeuropa
Noutati




