CUM ITI CONTINUI STUDIILE IN UE
1/1400
calendar_month 17 Ian 2007, 00:00
Examene de diferenta si teste de limba. Tinerii care vor sa plece la studii intr-un stat membru al UE trebuie sa-si echivaleze diplomele ca si pana acum la centrele nationale de recunoastere a diplomelor academice din statul unde pleaca sa invete, dupa cum precizeaza Sanda Badulescu, directorul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED).

Recunoasterea se va face cu ajutorul suplimentului la diploma, pe care Romania l-a introdus din anul 2005, al Sistemului European de Credite Transferabile (ECTS) care functioneaza deja, cu cele 60 de credite corespunzatoare unui an de studiu si sistemului de invatamant (trei ani de studiu pentru obtinerea licentei, doi pentru obtinerea masterului).

Supliment la diploma

Desi aproape toate universitatile romanesti au adoptat sistemul de credite transferabile, programele de studiu din statele UE nu sunt similare. Astfel, universitatile le pot solicita tinerilor sa sustina cateva examene de diferente. Acestea vizeaza limba oficiala sau istoria nationala. Acelasi lucru se intampla si cu studentii din alte state care vor sa-si completeze facultatea in Romania.

Cei care au absolvit facultatea in Romania primesc, pe langa diploma de licenta, un supliment la diploma, redactat in limba engleza, care este recunoscut la nivelul Uniunii. Tinerii care au nevoie pot solicita acest act si in franceza sau germana, dupa cum a precizat Sanda Badulescu.

"Suplimentul contine creditele transferabile care fac mai clara foaia matricola. Astfel, angajatorul afla ce materii a studiat solicitantul postului si isi poate da seama exact de cunostintele acestuia", explica directorul CNRED.

Conditii pentru generatiile mai vechi

Si romanii care au terminat scoala in urma cu mai multi ani, dar vor sa faca un masterat sau un doctorat in UE pot solicita de la universitatea pe care au absolvit-o suplimentul la diploma, dar si o alta diploma de absolvire, unde notele sa fie echivalate cu credite transferabile.

Toate universitatile, inclusiv cele particulare acreditate, sunt obligate sa ofere absolventilor aceste acte.

Centrele de informare si institutiile responsabile cu recunoasterea diplomelor se gasesc pe site-ul: www.enic-naric.net

CERINTE

Apostila de la Haga pentru elevi

Elevii din invatamantul preuniversitar isi pot viza diplomele pentru a-si continua scoala in orice stat UE, la inspectoratele scolare din orasul in care locuiesc.

De asemenea, pe actele de studii ei au nevoie de apostila de la Haga, pe care o pot obtine de la prefecturi. Tot ce trebuie sa faca mai departe este sa solicite inscrierea la scoala pe care doresc sa o urmeze.

Acolo este posibil sa li se solicite plata unei taxe, dar si sa sustina niste examene de limba sau de diferente, cum ar fi un test din care sa reiasa cunostintele pe care le au respectivii copii despre tara in care vor sa invete.

De exemplu, elevii romani care doresc sa studieze in Spania se pot inscrie in acelasi an scolar in care s-ar inscrie daca ar fi in Romania, cu aceleasi drepturi ca orice elev spaniol.