MAI INTII TEMELE, APOI LA MUNCA

calendar_month 30 Ian 2007, 00:00
Majoritatea statelor vechi ale Uniunii Europene, care au decis impunerea de restrictii privind circulatia fortei de munca pentru romani, inca nu si-au pus la punct procedurile interne. Citeva au o serie de prevederi legale care includ si regimul studentilor. Potrivit Danielei Andreescu, secretar de stat la Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS), a declarat ca, din datele pe care le detin deocamdata, exista doar citeva state UE care au reglementate prin lege procedurile de angajare ale tinerilor straini veniti la studii.
In Marea Britanie, potrivit datelor DMS, studentii au dreptul sa lucreze part-time, in limita a 20 de ore de munca pe saptamina. Spre deosebire de situatia din statul englez, in Italia, studentii pot munci cit vor, pentru ca, o data cu aderarea Romaniei la UE, „nu mai este valabila limitarea de maximum 20 de ore de munca“, potrivit oficialului DMS.In Spania, „studentii straini care poseda viza corespunzatoare pentru studii au dreptul de a lucra, dar veniturile obtinute din aceasta activitate nu pot constitui resurse pentru intretinerea sau pentru sederea lor“.
In plus, conform legislatiei spaniole, tinerii veniti la studii vor putea sa primeasca autorizarea pentru a munci doar in concordanta cu programul de studii. „Daca activitatea este pentru o zi completa, aceasta nu va putea fi mai mare de trei luni pe an si nici sa coincida cu programul de studii. Daca activitatea lucrativa nu este continua, contractul va fi pentru timp partial, intotdeauna in corelare cu programul de studiu“, a mai explicat secretarul de stat Daniela Andreescu.
Insa studentii nu pot munci pe o perioada mai mare decit cea prevazuta in viza de studiu, iar remuneratia va fi stabilita in functie de provincia unde vor lucra.
Noutati




