RECUNOASTEREA DIPLOMELOR IN GERMANIA SE VA FACE LA NIVEL DE LAND PENTRU STRAINI
1/1357
calendar_month 09 Ian 2007, 00:00
Romanii care vor munceasca in Germania dupa 1 ianuarie 2007 trebuie sa obtina recunoasterea diplomelor de studii sau a calificarilor la institutiile de formare competente de la nivelul landului in care vor locui a informat astazi Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).

Procedurile de recunoastere sunt diferite de la un land la altul, in Germania existand aproape patru sute de oficii pentru recunoasterea diplomelor si a calificarilor profesionale obtinute in alta tara, fiecare cu proceduri stabilite autonom, mai informeaza comunicatul. Cetatenii straini au la dispozitie un sistem informatizat cu privire la recunoasterea diplomelor de formare straine – ANABIN.

Competenta pentru recunoastere revine autoritatii de land, care administreaza profesia germana si in a carei raza de competenta isi are domiciliul solicitantul. Daca solicitantul este cetatean al unui stat membru UE, al Spatiului Economic European sau al Elvetiei, atunci recunoasterea se realizeaza conform prevederilor stabilite in directivele UE cu privire la recunoastere.

Pentru recunoasterea calificarilor in profesii medicale sunt competente autoritatile de sanatate ale fiecarui land, recunoasterea calitatii de profesor se realizeaza fie prin Ministerul Cultelor, la nivel de land sau de o autoritate subordonata, iar pentru inscrierea ca inginer, competenta revine Ministerului Agriculturii sau unei institutii subordonate. Profesia de arhitect va fi recunoscuta de Camera Arhitectilor la nivel de land si cea de expert contabil de Ministerul Finantelor din landul respectiv.

Recunoasterea profesionala pentru accesul si exercitarea de profesii care nu exista in Germania nu este de regula posibila, deoarece nu exista institutii competente pentru acest lucru. in asemenea cazuri, recunoasterea se realizeaza faptic de catre angajator, care decide asupra angajarii si salariului.

Sursa: NewsIn