STUDII IN UNIUNEA EUROPEANA
1/1358
calendar_month 09 Ian 2007, 00:00
Un semestru la Londra, unul la Roma, unul la Paris si unul la Bucuresti. Studentii romani isi vor putea face studiile in orice tara europeana, iar diplomele lor vor fi recunoscute si echivalate.Este doar unul dintre avantajele pe care integrarea le-a adus in scolile romanesti. De la 1 ianuarie in universitatile romanesti functioneaza sistemul de credit transferabil. Cu alte cuvinte, tinerii nu sunt obligati sa-si petreaca anii de facultate in tara.

Odata cu aderarea, taxele de scolarizare platite de studentii romani, care invata in statele membre, vor scadea simtitor. in acest moment, in invatamantul universitar din multe state UE se percep taxe de peste 10.000 de euro anual pentru studentii din afara Uniunii. Acest lucru facea aproape imposibil accesul romanilor la marile universitati, daca nu aveau burse. Pentru studentii membri ai UE, taxele scad insa cu mai mult de jumatate. La Universitatea Cambridge, spre exemplu, taxele de scolarizare variaza, pentru studentii non-UE, intre 9.000 si 22.000 de lire sterline, in functie de cursurile urmate. La acestea, se adauga taxele de cazare si costurile zilnice, care inseamna inca aproximativ 10.000 de lire sterline. Pentru englezi si membrii UE, taxele de scolarizare sunt, insa, de 3.000 de lire anual. Taxe similare se percep si la Universitatea Oxford.

La Universitatea Maastricht din Olanda, taxa pentru studentii non-UE este de 11.500 de euro pe an, in comparatie cu cei 1.500 de euro pe an pe care ii platesc studentii UE, dintre care li se inapoiaza o mare parte. Chiar si acolo unde taxele sunt mult mai mici, exista, totusi, diferentieri intre studentii din state uniunii, si cei non UE. La Universitatea de la Viena, taxa de scolarizare pentru un an universitar este de 363 de euro pentru membrii UE, si de 726 de euro pentru ceilalti. Tot de la 1 ianuarie mai multi studenti romani pot pleca cu burse in strainatate. Creste atat numarul burselor cat si cel al destinatiilor de studiu. Schimbari apar si pentru cei mici. in scolile noastre copiii nu vor mai studia doar 2 limbi straine iar computerul va fi la mare pret. Copiii vor invata alfabetul nu doar cu creionul in mana ci si la tastatura.Limba romana se va auzi si la Brusselles - atat pe strazi cat si in clase. Motivul este simplu - plecarea romanilor pe posturi de functionari ai Uniunii Europene va insemna si infiintarea unor clase europene in limba romana.

Universitatea Cambridge

STUDENTI NON UE:

Taxa de scolarizare: 9.054 - 21.954 lire sterline/an

Taxa de cazare: 10.000 lire sterline/an

STUDENTI UE:

Taxa de scolarizare: 3.000 de lire sterline/an

Universitatea Maastricht, Olanda

STUDENTI NON UE:

Taxa de scolarizare: 11.500 de euro/an

STUDENTI UE:

Taxa de scolarizare: 1.500 de lire sterline/an

Universitatea de la Viena

STUDENTI NON UE:

Taxa de scolarizare: 726 de euro/an

STUDENTI UE:

Taxa de scolarizare: 363 euro/an

Sursa: Antena 3