STUDII MAI SCUMPE IN UE DIN 2007
3/3366
calendar_month 24 Iul 2007, 00:00
In toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene, 80% din finantarea invatamintului superior este de origine publica, de la stat sau colectivitati locale, cifra care depaseste chiar 90% in Danemarca, Finlanda si Austria. Dar preturile pe care trebuie sa le plateasca studentii sint tot mai mari si difera foarte mult de la o tara la alta, potrivit unui studiu publicat de Euridyce, reteaua de informare in probleme de educatie in Europa care cuprinde cele 27 de state membre ale UE, alaturi de Islanda, Norvegia si Turcia. Peste 11% din finantare vin de la studentii care trebuie sa achite taxe de inscriere si de invatamint, iar 5,4% vin din partea unor intreprinderi private sau fundatii. Doar in Marea Britanie si Olanda aceasta cifra ajunge la 10%.

Universitatile publice primesc, de altfel, peste 70% dintre studentii europeni, potrivit studiului Euridyce, citat de AFP. Jan Figel, comisarul european pentru Educatie si Cultura, a comentat ca nu va recomanda o scadere a sprijinului financiar public pentru invatamint, referindu-se la acest studiu. El a mai precizat ca doar tarile scandinave indeplinesc obiectivul european de a investi 2% din PIB in invatamintul superior. Potrivit acestui raport, accesul la studii pentru o prima calificare poate fi considerat ca fiind gratuit in 12 tari, printre care se numara Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Irlanda, Polonia si Ungaria.

In unele tari, cheltuielile administrative sint, in general, mai mici de 200 de euro, iar 14 tari UE cer in plus studentilor sa contribuie la costurile educatiei cu taxe anuale care variaza in fiecare an. De exemplu, in Anglia si Irlanda de Nord universitatile sint libere sa decida valoarea cheltuielilor pina la 4.300 de euro, de trei ori mai mult decit pina acum. In Germania, sapte landuri cer, de anul viitor, contributii la costul educatiei. In Romania, taxa de scolarizare ajunge la peste 1.000 de euro, cum se intimpla la facultatile de stomatologie. Taxa de inscriere a crescut de la 70 de lei, anul trecut, la peste 100 de lei, anul acesta.

Spania, Italia, Polonia, Turcia, Irlanda sau Ungaria vor impune contributii majore pentru cei care vor sa-si prelungeasca studiile.

Daca esti decis sa inveti la o universitate straina, trebuie sa faci o selectie riguroasa a programelor de studiu. Notele obtinute in timpul anilor de scoala sint foarte importante, oriunde te-ai duce. Standardele de admitere sint stabilite de fiecare universitate in parte. Candidatii acceptati sint alesi de obicei in luna iunie sau cu ceva timp inaintea inceperii anului scolar. In Marea Britanie programele de masterat si doctorat incep in luna octombrie. Aplicatiile se fac la fiecare universitate in parte, folosind un formular tip, care se gaseste pe site-ul universitatii. Cel mai important este sa demonstrezi tuturor ca detii un nivel mediu de comunicare in limba engleza.

Franta este prima tara de destinatie a studentilor romani. Anul acesta, 6.000 de romani sint inscrisi in universitatile si scolile superioare franceze. Taxele pentru universitatile franceze depasesc rareori 300 de euro pentru un an. In scolile publice de inginerie, taxa anuala este de aproximativ 600 de euro. „Cele mai cautate sint stiintele umaniste, artele, medicina sau stiintele economice. In ultimii trei ani s-a remarcat si o crestere a preferintei studentilor romani pentru «stiintele dure», cum ar fi matematica, fizica sau chimia“, spune Hervé Bolot, ambasadorul Frantei in Romania. Universitatile din Statele Unite se afla si ele in topul destinatiilor de studii.Conform datelor furnizate de Institutul National al Educatiei din New York, in anul universitar 2005-2006, peste 3.200 de studenti romani se aflau la studii in SUA, dintre care aproximativ 2.000 erau inscrisi la programe postuniversitare.

Valoarea dolarului in educatie

Pentru plecarea in America, studentii ar trebui sa aloce demersului de admitere cel putin un an si jumatate, din cauza procesului foarte riguros de admitere. Termenul-limita de depunere a dosarului este in general decembrie-martie. O data ce ai ales facultatile la care vrei sa aplici, va trebui sa tii cont de termenul de admitere, pentru ca in functie de el sa sustii testele standardizate TOEFL, SAT sau GRE/GMAT. In afara de rezultatele la aceste teste, dosarul de admitere va include: cererea de admitere, taxa de evaluare a dosarului, foaia matricola si diploma de absolvire a nivelului anterior de studii, scrisori de recomandare si eseul de admitere. Costurile anuale pentru studii pot depasi 40.000 de dolari. La Princeton, un an de studentie costa 33.000 de dolari. Pentru a face arhitectura in cadrul Universitatii Yale, ai nevoie de 32.400 de dolari.

Sursa: Cotidianul