studentie.ro  »  Stiri  »  Lifestyle  »  Ce sarbatorim?

Ce sarbatorim?

9/97119
calendar_month 08 Feb 2011, 00:00

Luna februarie este in mod clar recunoscuta ca fiind Luna Indragostitilor de pretutindeni. Se ofera flori, bomboane, inimioare din plus sau diverse cadouri simbolizand dragostea pentru partener. La nivel global, pe 14 februarie se sarbatoreste Valentine's Day ca zi speciala a indragostitilor. Insa, in Romania, traditia ne aduce aminte si de Dragobete, care se sarbatoreste pe data de 24 februarie. Acum ramane intrebarea: pe care dintre cele doua sarbatori o alegem?

Pentru a ne ajuta in luarea unei decizii poate ar fi utile istorioarele care stau in spatele celor doua sarbatori. Cea mai cunoscuta legenda despre Sfantul Valentin este cea conform caruia acest sfant era de fapt un preot care a trait in sec al III-lea in Roma. In acea perioada, Imparatul Claudius II a interzis casatoria pentru barbatii tineri, deoarece el considera ca soldatii casatoriti nu erau la fel de buni in lupta ca cei singuri, deoarece se temeau sa nu isi lase familiile singure in cazul in care ei pateau ceva in batalie. Valentin, considerand decretul ca fiind injust, a continuat sa casatoreasca tinerii indragostiti pe ascuns, pana a fost prins de Claudius si a fost ucis, devenind astfel sfant.

Prilej de sarbatorire a primaverii si a iubirii, Dragobetele isi trage radacinile din traditia romana ca fiind un aparator al indragostitilor. In ziua lui Dragobete, fetele si baietii porneau inspre padure, sa culeaga viorele, ghiocei, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau pentru vraji de dragoste. La ora pranzului, fetele se intorceau inapoi in sat in fuga, fiecare fata fiind urmata de baiatul care o indragea. Daca baiatul reusea sa prinda fata, ii fura o sarutare ca simbol al legamantului lor de dragoste pe parcursul anului. De la acest sarut porneste si celebra zicala „Dragobetele saruta fetele”.

Istorioarele sunt destul de asemanatoare, fiecare avand in centru imaginea protectorului iubirii. Singurul lucru care le desparte sunt parerile oamenilor. Pe de o parte, pentru romanii critici, Valentine's Day nu este decat un kitsch care ne-a invadat cultura, la fel ca multe alte idei de import, ei fiind adeptii Dragobetelui. De cealalta parte sunt cei care au imbratisat ideea si se bucura in fiecare an de persoana iubita, mai ales pe 14 februarie.

Astfel, daca Valentine's Day ne duce cu gandul la inimioarele rosii de plus si felicitarile colorate care impanzesc toate magazinele in februarie, Dragobetele ne aminteste de o traditie romaneasca mai pura si apropiata de natura. Pana la urma, depinde de fiecare cuplu cum prefera sa isi sarbatoreasca iubirea si cum isi declara dragostea. Pentru indragostitii cu adevarat romantici, un compromis frumos ar fi atat sarbatorirea Valentine's Day, cat si a Dragobetelui.

Acest articol apartine www.studentie.ro si intra sub incidenta legii copyright-ului!