Pe cat de iubita este, pe atat de controversată este. Vorbim despre cafea, elixirul care ne energizeaza diminetile si ne oferă o stare mai buna, de la prima inghititura. Cu toate acestea, multe se spun despre această bautura: unii o consideră nociva pentru sanatate, pe cand altii o lauda pentru proprietatile sale antioxidante. De fapt, cheia este echilibrul. Un consum moderat este perfect pentru a te bucura de beneficiile sale.
Insa, pe langa efectele sale asupra starii de sănătate, felul in care o servesti sau tipul de cafea pe care o consumi provoaca discutii printre consumatori. Iata mai jos care sunt cel mai des intalnite mituri despre celebra bautura:
Mitul 1: Un espresso scurt are mai multa cofeina decat unul lung
Sa spunem că ai acasa un aparat de cafea si iti place sa iti pregatesti zilnic espresso, insa alegi varianta lunga, de teama ca cea scurta te va energiza prea mult. Gresit. De fapt, cu cat trece mai putina apa prin cafeaua macinata, atunci cand este pregatita, cu atat mai putina cofeina se elibereaza. Un espresso scurt are doar 63 mg de cofeina, pe cand unul lung contine 95 mg. Asadar, poti bea linistit doua-trei espresso scurte pe zi, fara sa iti faci probleme ca te energizezi prea mult.
Mitul 2: Cafeaua decofeinizata nu contine cofeina
Chiar daca bei o cafea decofeinizata, si aceasta contine cofeina, insa o cantitate neglijabila, de aproximativ 7 mg. Cei care sunt sensibili sau ar trebui sa evite cofeina este bine sa aiba in vedere ca un consum de trei-patru cesti de cafea decofeinizata pe zi s-ar putea sa aiba efecte energizante asupra organismului.
Mitul 3: Cafeaua deshidrateaza
Chiar daca are un efect diuretic, una sau doua cafele pe zi nu te vor deshidrata. Cafeaua este pregatita cu suficienta apa astfel incat sa contracareze efectele cofeinei asupra nivelului de lichide din organism. Ba, chiar, cafeaua ta zilnica se poate lua in calcul la necesarul zilnic de lichide pe care ar trebui sa il consumi. Totusi, cafeaua nu ar trebui sa fie consumata in cantitati exagerate si, in acelasi timp, nu ar trebui sa inlocuiasca apa.
Mitul 4: Cafeaua se pregateste cu apa fierbinte
Daca vrei sa bei o cafea buna, temperatura este mai importanta decat crezi. O temperatura prea mare va arde cafeaua, iar aceasta va avea un gust amar. Pentru a te bucura de aroma placuta si usor acida a cafelei, este ideal sa fierbi apa pana la 96℃.
Mitul 5: Cafeaua combate mahmureala
Din pacate, cafeaua nu te va ajuta prea mult sa te trezesti sau sa te simti mai bine, atunci cand esti mahmur. Chiar daca te vei simti mai alert, cafeaua nu va reduce nivelul de alcool din sange. Singurul lucru pe care il poti face in acele momente este sa te rehidratezi cu apa.
Mitul 6: Cafeaua se depoziteaza in frigider
Multe persoane considera ca, daca vor pastra boabele de cafea in frigider, acestea isi vor mentine aroma pentru mai mult timp. Insa, din cauza nivelului de umiditate si mirosului din frigider, vei obtine efectul contrar, lucru care va afecta gustul cafelei. Ideal este sa o depozitezi intr-un recipient cu inchidere etans, intr-un loc uscat si racoros.
Prin urmare, dacă esti un iubitor al cafelei și crezi că faci parte din categoria celor care nu pot trai fara ea, acum o poti consuma fără griji si, totodata, poti acorda mai multa atentie detaliilor atunci cand o pregatesti.
Sursa foto: Freepik