28.11.2007 - 25.01.2008
Data introducerii: 21.12.2007
Organizator: Muzeul de Istorie Suceava
Anuntat de: Muzeul de Istorie Suceava
Localitatea: Suceava
Anvergura: nationala
Organizatorii expozitiei intitulate generic "Comorile tracilor" au avut in vedere punerea in valoare a unei parti din imensul tezaur arheologic adapostit de cateva dintre marile muzee ale Romaniei: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexul National Muzeal "Moldova" Iasi, Muzeul Unirii Alba lulia, Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacau, Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" Vaslui, Muzeul Judetean Botosani, Muzeul Municipal "Ioan Raica" Sebes, Muzeul de Istorie Aiud si Complexul Muzeal Bucovina Suceava.
Este pentru prima data cand muzeul sucevean gazduieste o asemenea expozitie, dedicata exclusiv produselor metalurgice datand din Epoca Bronzului si prima Epoca a Fierului, in care, institutiile muzeale participante pun in valoare piese reprezentative ale patrimoniului lor arheologic pre- si protoistorie. Expozitia de fata se adreseaza publicului larg, in mod deosebit celui sucevean, care s-a intalnit mai rar cu astfel de piese, elevilor, studentilor, profesorilor de istorie si nu numai, care acum au prilejul de a admira "pe viu" obiecte de patrimoniu care au apartinut civilizatiei tracice.
Sunt prezentate publicului mai multe categorii de artefacte confectionate din bronz, metalul atat de caracteristic timpului, cum sunt: arme, podoabe si unelte, care au apartinut Tracilor nord-dunareni. Nu puteau lipsi, desigur, spadele, secere, topoarele de tip celt, diverse tipuri de bratari, pandantive, inele, coliere, situle (vase de mari dimensiuni din bronz) sau piese de harnasament. Acestor piese din bronz li se adauga podoabele din aur (reproduceri), apartinand tezaurului de la Racalau (jud. Bacau, Bronz Mijlociu, cultura Monteoru). Alaturi de descoperirile izolate, sunt expuse unele dintre cele mai frumoase si specifice depozite de bronzuri ale Epocii Bronzului si de la inceputul Epocii Fierului,din Moldova si Transilvania, doua provincii istorice intre care s-a efectuat, inca din timpurile preistorice, un permanent schimb cultural, de produse si de populatie.