"MICROCOSM" DE PORTELAN
4/4539
calendar_month 03 Sep 2007, 00:00
"Ioana Setran, ceramista de marca, prezenta de-a lungul a peste patru decenii de activitate in zeci de selectii europene ca si in principalele expozitii nationale de arte decorative, recompensata cu ordine si distinctii, dar si cu achizitii in mari muzee ale portelanului din Europa, debuteaza cu o personala, abia la zenitul carierei artistice, adica la varsta certitudinilor", afirma Doina Mandru, directoarea complexului muzeal de la Palatul Mogosoaia, cel care gazduieste, pana pe 10 octombrie, expunerea ceramistei.

Nascuta in 1936, Ioana Setran este absolventa (1959) a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, clasa Mac Constantinescu, numele de artist al sculptorului Mihail Filip Constantinescu. Este membra a Academiei Internationale de Ceramica din Geneva.


"Microcosm”, expunerea de sub boltile brancovenesti, reuneste pentru public creatia in portelan din ultimele decenii, circa 80 de piese mici, vietati si plauri inspirate din mica lume ascunsa sub desis de frunze sau plutind libera pe luciu de ape. Este o lume reala si imaginata in acelasi timp, ca o perpetua situare in timpurile mitice, fertile si pure ale Genezei. Albeata portelanului translucid, ars la peste 1200 de grade Celsius, transfigureaza dalb o microfauna imaginara dar perfect verosimila, o lume fragila si pura de vietati si plante mici privite cu tandrete si intelegere. Poate ca este in acest Microcosm si o metafora, vrand sa arate cum am putea aparea, intr-un sfarsit, in fata Creatorului, fragili si mici, descoperiti si dezarmati cu totul, in ciuda redutabilelor arme (clestii, otrava, antenele si coarnele) poporului de libelule si radaste al Ioanei Setran. Gestul artistei (...) se mentine (...) ca o ofranda, pe care (...) o aduce Vietii insasi", apreciaza Doina Mandru.

Sursa: ZIUA