MUZEUL "GRIGORE ANTIPA". EXPOZITIE DE PESTI DE ACVARIU
5/5479
calendar_month 15 Nov 2007, 00:00
Muzeul a fost infiintat in 1834, ca muzeu National de Istorie Naturala si Anchititati, in cladirea Colegiului Sf. Sava din Bucuresti, din initiativa marelui ban Mihalache Ghica, fratele principelui domnitor Alexandru Ghica. Acesta ofera Muzeului 1250 de monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, moluste, pesti, pasari, mamifere si fosile. Pe parcursului timpului, muzeul a fost gazduit in diferite cladiri. In anul 1904 incepe construirea actualului sediu, prima cladire din tara proiectata in scopul de a fi muzeu.

Aceasta cladire s-a ridicat prin stradania lui Grigore Antipa, director al muzeului din 1893 pana in 1944. Grigore Antipa a realizat un muzeu modern atat prin modalitatile de expunere, cat si prin rolul atribuit unei astfel de institutii. Pe 23 mai 1933, regele Carol al II-lea a decis ca Muzeul sa poarte numele organizatorului sau, dr. Grigore Antipa.

In cadrul muzeului se deruleaza numeroase programe de cercetare, unele dintre ele cu semnificatie internationala. Muzeul este una dintre cele mai cunoscute institutii cu cercetare zoologica complexa din Europa, implicat in colaborari cu multe muzee, institutii si universitati din America, Australia si Asia. Au fost organizate expeditii in Tanzania (1973), Indonezia (1991) si Brazilia (1994).

Muzeul este vizitat anual de peste 60 000 persoane de toate varstele. Periodic se desfasoara diferite programe educative de care beneficiaza categorii diverse ale publicului, cum ar fi elevi supradotati sau copii cu nevoi speciale.

O atractie deosebita o reprezinta si conferintele publice organizate saptamanal in amfiteatrul muzeului, in cadrul ciclului anual care a debutat pentru prima data acum 50 de ani.

National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" are un patrimoniu deosebit de bogat si diversificat. Se remarca atat piesele aflate in expozitia publica, cat si colectiile stiintifice la care au acces numai specialistii.

Cele circa 1300 000 de exemplare sunt grupate in 130 de colectii apartinand majoritatii grupelor de animale, precum si colectii de minerale si roci, fosile, anatomie comparata, etnografie si antropologie. Valoarea colectiilor este sporita de cele peste 5000 exemplare tip, dupa care au fost descrise specii noi pentru stiinta si care, in lume, se gasesc numai la Muzeul Grigore Antipa.

Program:

Miercuri-Duminica: 10.00 - 17.00