studentie.ro  » universitar » admitere » ADMITERE FACULTATE 2015: Afla ultimele noutati despre admiterea la facultatile de medicina din tara

ADMITERE FACULTATE 2015: Afla ultimele noutati despre admiterea la facultatile de medicina din tara

Publicat: 30 Apr 2015 | Vizualizari: 2221

Te-ai hotarat sa-ti dezvolti o cariera in medicina si sa sustii admiterea anul acesta la o universitate de profil? Afla in continuare detalii legate de dosarele de concurs, modalitati de admitere, locuri si taxe la admiterea la facultatile de medicina din tara!

Admitere facultate 2015: UMF "Carol Davila" din Bucuresti

Inainte de examenul de admitere la UMF "Carol Davila", Societatea Studentilor la Medicina din Bucuresti organizeaza o simulare pentru care a dat deja startul inscrierii, iar ultima zi de aplicare este 4 mai 2015. Taxa de participare este in valoare de 60 de lei. Inscrierea se realizeaza prin crearea unui cont pe site-ul societatii, detalii aici>>

Cu ocazia acestei simulari a examenului de admitere la medicina, candidatii vor avea sansa de a descoperi nivelul de cunostinte la care se afla, concursul desfasurandu-se in conditii similare celor de la examenul din vara si capacitatea de a rezolva si incadra in timpul alocat evaluarii.

ADMITERE FACULTATE 2015. Simularea va avea loc pe data de 16 mai 2015, de la ora 10.00 si va dura 2 ore si 30 de minute, accesul in sali fiind permis incepand cu ora 9.00. Locatiile de desfasurare sunt multiple, in functie de repartizarea candidatilor, iar acestea sunt:

  • Facultatea de Medicina - Bulevardul Eroii Sanitari nr. 8, sector 5, Bucuresti (Metrou - Eroilor, iesirea: Sp.Univ.)
  • Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - Splaiul Independentei, nr 169, sector 5, Bucuresti (Metrou - Eroilor, iesirea: Sp. Univ.)
  • Institutul National de Sanatate Publica - Str. Dr. Leonte Anastasievici Nr. 1-3, Sector 5, Bucuresti (Metrou - Eroilor, iesirea: Sp. Universitar)
  • Facultatea de Drept - Bulevardul Mihail Kogalniceanu, nr. 36-46, sector 5, Bucuresti (Metrou - Eroilor, iesirea: Piata Operei )
  • Insitutul National Victor Babes - Splaiul Independentei nr. 99 - 101, sector 5, Bucuresti (Metrou - Eroilor, iesirea: Piata Operei)


In plus, SSMB va oferi candidatilor ocazia de a afla tainele studentiei la medicina prin intermediul mai multor activitati precum Targul de Proiecte, unde vor sta de vorba cu studentii UMF "Carol Davila" despre cum arata o zi din viata unui student la medicina, ce inseamna voluntariatul in acest domeniu si vor face turul facultatii.

Documente necesare pentru inscrierea la concursul de admitere la facultate 2015
1. Cerere de inscriere tip - semnata de catre candidat.
2. Diploma de bacalaureat - in original sau copie legalizata (in cazul celor care s-au inscris in prealabil la o alta facultate). Candidatii, care au promovat examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie a anului curent, pot prezenta la inscriere, in locul diplomei de bacalaureat, adeverinta eliberata de liceu, in care se mentioneaza media generala de bacalaureat si notele obtinute la probele sustinute, mediile obtinute in anii de studiu liceal, termenul de valabilitate si faptul ca Diploma de bacalaureat nu a fost eliberata.
3. Diploma echivalenta cu cea de bacalaureat (in cazul absolventilor de liceu care au sustinut examenul de bacalaureat in afara Romaniei).
4. Carte de identitate sau pasaport valabil.
5. Certificatul de nastere in copie legalizata.
6. Adeverinta medicala - eliberata, dupa caz, de catre cabinetele medicale scolare sau de catre medicul de familie de care apartin, din care sa rezulte ca sunt apti, din punct de vedere medical, pentru a urma pregatirea in specializarea dorita.
Candidatii cu afectiuni cronice prezinta adeverinte medicale vizate de comisia judeteana de orientare scolara si profesionala, in care se mentioneaza in mod expres gradul deficientelor, conform criteriilor medicale de orientare scolara si profesionala din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 427/1979.
7. Adeverinta din care sa rezulte calitatea de student (pentru studentii care urmeaza o a doua specializare).
8. Diploma de licenta sau diploma echivalenta cu aceasta - in original sau copie legalizata, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior care doresc sa urmeze o a doua specializare.
9. Patru fotografii color tip carte de identitate.
10. Chitanta doveditoare a achitarii taxei de inscriere. Taxa de inscriere se plateste conform metodologiei de admitere.
Copii personalului didactic aflat in activitate sunt scutiti de plata taxelor de inscriere la concursul de admitere.
In mod exceptional, prin hotarare a Consiliului de Administratie a UMF ”Carol Davila” si aprobarea Senatului, scutirea de taxa de inscriere este admisa si pentru urmatoarele categorii de candidati: copiii din familiile lovite de catastrofe naturale (cutremur, inundatii, incendii), orfanii de ambii parinti si cei institutionalizati in asezaminte de ocrotire, copii ai caror parinti sunt eroi ai Revolutiei. Acestia vor prezenta, spre aprobare, actele doveditoare secretarilor sefi ai facultatilor care organizeaza concurs de admitere.
Actele doveditoarepentru candidatii care pot beneficia si solicita scutirea de taxa de inscriere sunt:
a. copii legalizate dupa certificatele de deces ale parintilor, in cazul celor orfani de ambii parinti (pana la varsta de 26 ani ai candidatului);
b. adeverinta de la Casa de copii sau de plasament familial;
c. copie legalizata a certificatului de deces al parintelui „Erou martir al Revolutiei”;
d. adeverinte pentru copiii cadrelor didactice aflate in activitate, conform legii;
11. Un dosar plic
12. Pentru toti candidatii inscrisi, Biroul de inscrieri emite o Legitimatie de concurs tip, tiparita pe imprimanta si numerotata. Pe intreg intervalul desfasurarii concursului, candidatii poarta asupra lor buletinul de identitate (cartea de identitate/ pasaportul valabil) si legitimatia de concurs.

La Facultatile de Medicina si Medicina Dentara concursul de admitere include doua discipline (Biologie obligatoriu si, la alegere, Fizica sau Chimie), totalizand un numar de 100 intrebari, din care 60 pentru proba obligatorie si 40 pentru cea la alegere.

La Facultatea de Farmacie, concursul de admitere include doua discipline (Chimia organica obligatoriu si, la alegere, Biologie vegetala sau Anatomia si Fiziologia omului), totalizand un numar de 100 intrebari, din care 60 pentru proba obligatorie si 40 pentru cea la alegere.

La Facultatea de Moase si Asistenta medicala generala concursul de admitere include doua discipline (Biologie obligatoriu si, respectiv, Fizica sau Chimie la alegere), cu un numar total de 80 de intrebari (60 pentru proba obligatorie si 20 pentru cea la alegere).

Restul specializarilor de la FMAM (Asistenta dentara, Tehnica dentara, Asistenta de farmacie, Radiologie si imagistica, Laborator clinic, Balneofizioterapie) au la concursul de admitere Biologia ca disciplina obligatorie, respectiv Fizica sau Chimia la alegere, totalizand un numar de 60 de intrebari, dintre care 40 pentru proba obligatorie si 20 pentru cea la alegere.

Indiferent de specializarea aleasa, inscrierile la admiterea la facultate se desfasoara in perioada 13-17 iulie 2015, iar taxa este de 200 lei. Taxele de scolarizare si locurile sunt repartizate dupa cum urmeaza:

Facultatea de Farmacie
Locuri buget: 141
Locuri taxa: 100
Taxa de scolarizare: 9.000 lei

Facultatea de Moase si Asistenta medicala generala
Locuri buget: 170
Locuri taxa: 45
Taxa de scolarizare: 6.000 lei

Facultatea de Medicina
Locuri buget: 510
Locuri taxa: 200
Taxa de scolarizare: 9.000 lei

Facultatea de Medicina Dentara
Locuri buget: 131
Locuri taxa: 125
Taxa de scolarizare: 9.000 lei

Admitere facultate 2015: UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca

Tot in aceeasi perioada ca si UMF Bucuresti, au loc inscrierile si la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, singura diferenta este ca aici dureaza cu o zi mai mult, pana pe 18 iulie 2015. Iata ce trebuie sa contina dosarul de admitere la facultate:

Pentru inscrierea la concurs, candidatii completeaza o CERERE DE INSCRIERE. La cererea de inscriere se anexeaza urmatoarele acte:
- Diploma de bacalaureat in original sau copie legalizata (daca cel in cauza s-a inscris in prealabil la o alta facultate, precum si o adeverinta, din care sa reiasa ca actul de studii original se afla la o alta institutie). Candidatii, care au promovat examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie a anului curent, pot prezenta la inscriere, in locul diplomei de bacalaureat, adeverinta eliberata de liceu, in care se mentioneaza atat media generala de bacalaureat, mediile obtinute in anii de studiu, termenul de valabilitate si faptul ca diploma de bacalaureat nu a fost eliberata.
- Diploma echivalenta cu cea de bacalaureat (in cazul absolventilor de liceu care au sustinut examenul de bacalaureat in afara Romaniei).
- Certificatul de nastere in copie legalizata.
- Adeverinta medicala, eliberata - dupa caz - de cabinetele medicale scolare sau medicul de familie de care apartin, din care sa rezulte ca sunt apti din punct de vedere medical pentru a urma pregatirea in specializarea dorita.
i. Candidatii cu afectiuni cronice prezinta adeverinte medicale vizate de comisia judeteana Cluj (si nu de judetul de domiciliu) de orientare scolara si profesionala, in care se mentioneaza in mod expres gradul deficientelor, conform criteriilor medicale de orientare scolara si profesionala din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 427/1979.
ii. in situatii deosebite, pentru precizare de diagnostic, candidatii sunt indrumati intr-o clinica universitara de profil din Cluj-Napoca. Nedeclararea acestor afectiuni atrage dupa sine consecintele institutionale in vigoare.
iii. Adeverinta medicala este vizata, inainte de inscrierea la concurs, la Cabinetul medical special organizat, care functioneaza in incinta Aulei Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din strada Pasteur nr. 6, pe toata durata inscrierilor, pentru sesiunea iulie.
iv. Pentru a doua sesiune (septembrie), adeverinta medicala este vizata, inainte de inscrierea la concurs, la Cabinetul medical al UMF (care functioneaza in cadrul Biroului de inscrieri organizat la sediul Rectoratului).
- Adeverinta din care sa rezulte calitatea de student (pentru studentii care urmeaza o a doua specializare).
- Diploma de licenta sau diploma echivalenta cu aceasta, respectiv diploma de absolvire (colegii universitare) – in original sau copie legalizata, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior care doresc sa urmeze o a doua specializare.
- Patru fotografii dimensiunea 3/4 cm.
- Un dosar plic.
- Chitanta doveditoare a achitarii taxei de inscriere. Taxa de inscriere se poate achita la Biroul special organizat in incinta Aulei Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din strada Pasteur nr. 6, pentru sesiunea iulie. iar pentru sesiunea septembrie la caseria Universitatii.
- Adeverinta de la Inspectoratul scolar pentru membrii lotului national largit pentru olimpiada internationala de biologie si de chimie
- Acte doveditoare pentru acei candidati, care pot beneficia si solicita scutirea de taxa de inscriere:
i. copii legalizate dupa certificatele de deces ale parintilor, in cazul celor orfani de ambii parinti (pana la varsta de 26 ani a candidatului);
ii. adeverinta de la Casa de copii sau de plasament familial;
iii. copie legalizata a certificatului de deces al parintelui „Erou martir al Revolutiei”;
iv. adeverinte pentru copiii cadrelor didactice aflate in activitate, conform legii;
v. adeverinte pentru copiii angajatilor UMF„Iuliu Hatieganu” ;
vi. in cazuri exceptionale, Consiliul de Administratie al UMF „Iuliu Hatieganu” poate efectua scutiri sau reduceri de taxe si in alte situatii.

Pentru programul de studiu Medicina, teza de concurs contine intrebari din tematica biologie si chimie, in proportie egala.
Pentru programul de studiu Asistenta Medicala Generala, teza de concurs contine intrebari din tematica de biologie.
Pentru porgramul de studiu Radiologie Imagistica, teza de concurs contine intrebari din tematica de biologie.
Pentru porgramul de studiu Balneo-fiziokinetoterapie si recuperare, teza de concurs contine intrebari din tematica de biologie.

Pentru programul de studiu Farmacie, teza de concurs contine intrebari din tematica de chimie organica sau chimie anorganica, la alegere, si biologie vegetala obligatoriu, in proportie egala.
Pentru porgramul de studiu Nutritie si Dietetica, teza de concurs contine intrebari din tematica restransa de chimie organiza sau chimie anorganica, la alegere.

Pentru programul de studiu Medicina dentara, candidatii vor sustine proba de concurs din Biologie si Chimie, iar pentru Tehnica dentara, teza de concurs contine intrebari din tematica de biologie.

Admitere facultate 2015: UMF Targu-Mures

La cererea de inscriere la admitere la facultate se anexeaza obligatoriu urmatoarele acte:
- diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta cu aceasta, in original sau copie legalizata; Absolventii de liceu din promotia anului 2015, pot prezenta in locul diplomei de bacalaureat, adeverinta tip ca au absolvit liceul si au promovat examenul de bacalaureat (cu specificarea mediei generale de bacalaureat si a mediilor obtinute in anii de liceu). Candidatii din categoria mentionata mai sus, declarati admisi in urma concursului, au obligatia de a depune la facultate diploma de bacalaureat in original, pana la o data stabilita de conducerea Universitatii .
- foaia matricola in original sau adeverinta echivalenta acesteia (cu mediile anilor de liceu) sau copie legalizata;
- certificatul de nastere, in copie legalizata;
- copie act de identitate;
- adeverinta medicala tip eliberata de cabinetul medicului de familie din localitatea de domiciliu si examen psihiatric de la meicul de specialitate, din care sa rezulte ca sunt apti pentru profilul sau specializarea la care candideaza.
- 3 fotografii tip buletin de identitate;
- adeverinta din care sa rezulte calitatea de student inmatriculat la invatamant superior de stat pe locuri finantate de la buget sau cu taxa (pentru studentii care urmeaza o a doua specializare);
- dovada achitarii taxei de inscriere. Cuantumul taxei este 200 lei ti se achita la casieria universitatii, iar chitanta se depune la dosarul de inscriere.
- acte doveditoare privind justificarea solicitarii scutirii de plata taxelor de inscriere (copii legalizate dupa certificatele de deces ale parintilor, adeverinte de la casa de copii, copie legalizata a certificatului de deces al parintelui erou-martir al Revolutiei sau, dupa caz, a certificatului medical ori a altui document doveditor, in situatia in care insusi candidatul a fost ranit in lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989).
- doua dosare plic

Momentan, Universitatea nu a aprobat taxele de admitere si scolarizare, insa a facut public numarul de locuri disponibil pentru anul universitar 2015/2016, repartizate astfel:

Facultatea de Medicina
Buget: 366
Taxa: 372

Facultatea de Medicina Dentara
Buget: 100
Taxa: 85

Facultatea de Farmacie
Buget: 90
Taxa: 125

Admitere facultate 2015: Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi

La cererea de inscriere se va anexa un dosar cuprinzand urmatoarele acte:
- diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta acesteia si foaia matricola, in original, sau adeverinta care atesta aceasta calitate si in care se mentioneaza media generala de bacalaureat si probele sustinute la examenul de bacalaureat;
Candidatii absolventi ai invatamantului superior care doresc sa urmeze o a doua specializare vor depune si diploma de licenta, sau diploma echivalenta acesteia, in original sau copie legalizata precum si adeverinta din care sa reiasa ca facultatea absolvita a fost in regim fara taxa sau cu taxa;
Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor apartinand Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene trebuie sa prezinte si un document eliberat de directia de specialitate din cadrul MECTS (Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor) care sa recunoasca studiile efectuate de acestia in tarile de domiciliu si sa confirme ca diploma prezentata ii da dreptul de a urma studii universitare, precum si o traducere legalizata a diplomei de bacalaureat si a foii matricole, stampilata la Ambasada Romana din tara de unde vine sau pe care s-a aplicat apostila de la Haga pentru tarile membre ale conventiei de la Haga, in afara de tarile exceptate.

La admiterea la facultate 2015 in toate ciclurile de studii universitare cu predare in limba romana, cetatenii straini au obligatia sa prezinte un certificat de competenta lingvistica pentru limba romana, eliberat de catre institutiile abilitate de MECTS.
- in cazul in care candidatul se inscrie pentru concurs si la o alta specializare, in locul diplomei de bacalaureat sau a adeverintei, va anexa o copie legalizata a acesteia si o adeverinTa care sa dovedeasca inscriererea la specializarea unde a depus dosarul cu actele originale;
- certificat de nastere, in copie legalizata;
- cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene vor depune o traducere legalizata a certificatului de nastere, stampilata la Ambasada Romana din tara de unde vine sau pe care s-a aplicat apostila de la Haga;
- adeverinta medicala tip de la medicul de familie;
- 3 fotografii tip buletin de identitate/pasaport;
- chitanta ce atesta achitarea taxei de inscriere;
- candidatii care pot beneficia de scutire de taxa vor depune la dosarul de inscriere acte doveditoare, respectiv adeverinta de salariat a parintilor vizata de Inspectoratul scolar de care apartine, certificat de revolutionar etc ;
- candidatii din etnia rromilor vor prezenta o recomandare scrisa din partea presedintelui unei organizatii civice, culturale sau politice, inregistrata legal, prin care se atesta apartenenta la comunitatea rromilor.

Admiterea la facultate 2015, ca urmare a concursului, se face strict in ordinea descrescatoare a mediilor generale (sau a numarului de puncte) obtinute de candidati, in limita numarului de locuri (bugetate si cu taxa) pentru care se organizeaza concursul.

DOMENIUL SANATATE

a. Sesiunea iulie:
- media la testul grila
- media de la bacalaureat

b. Sesiunea septembrie:
- media de la bacalaureat

Calculul mediei finale pentru domeniul SANATATE, in vederea clasificarii se va efectua astfel:
- 75% nota la testul grila
- 25% media la bacalaureat

Pentru DOMENIUL STIINTE INGINERESTI APLICATE, specializarea Bioinginerie, in sesiunea iulie, se va organiza concurs de admitere prin selectie de dosare, pentru:
- locurile subventionate de la bugetul de stat;
- locurile cu taxa in lei; din totalul acestora 5% sunt rezervate pentru sesiunea septembrie 2015, candidatilor absolventi ai invatamantului superior de stat care doresc sa urmeze a II-a facultate in regim cu taxa (in lei) la specializarea Bioinginerie.
In cazul existentei mai multor candidati cu punctaj egal cu cel al ultimului loc repartizat initial, se apeleaza la criterii de departajare, dupa cum urmeaza:
I. media de la bacalaureat

Admitere facultate 2015: Topul facultatilor de medicina cu cea mai mare concurenta din tara

In vara anului trecut, facultatile de medicina abia faceau fata inscrierilor la admitere a candidatilor dornici sa imbratiseze o cariera in medicina. Cea mai mare parte dintre acestia au afirmat ca sunt sanse mari sa se indrepte in afara granitelor pentru a profesa dupa absolvirea studiilor.

ADMITERE FACULTATE 2015. Universitatile de medicina au ramas printre putinele institutii de invatamant superior unde admiterea are loc pe baza de probe scrise. In ceea ce priveste concurenta, se pare ca anul acesta situatia nu va fi foarte diferita, asadar, iti prezentam in continuare care au fost cele mai cautate 5 facultati de medicina din Romania la admiterea din 2014!

Facultatea de Medicina Dentara, specializarea Tehnica Dentara, din cadrul UMC Cluj-Napoca, a fost cea mai cautata facultate de profil la admiterea de anul trecut, unde s-au inregistrat 7 candidati pe loc, urmata de cea din cadrul UMF din Timisoara, unde concurenta a fost de 6.92 candidati pe loc, potrivit Mediafax.

ADMITERE FACULTATE 2015. Pe locul trei in top se situeaza Facultatea de Medicina, cu predare in limba romana, din cadrul UMF Targu Mures, unde s-a inregistrat o concurenta de 5.2 candidati pe loc, inaintea Facultatii de Medicina din cadrul UMF "carol Davila" Bucuresti, cu 4.5 concurenti pe loc. Nu in ultimul rand, pe locul 5, se claseaza Facultatea de Medicina din cadrul UMF Iasi, cu 3.5 inscrisi pe loc.

Autor: Andreea Catan
Foto: themedicalbag.com

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-06-26 00:00:00 - 2022-07-06 00:00:00