Curs Biostatistica
calendar_month 25 Dec 2014, 00:00
Statistica este asociata cu un anumit tip de prelucrare a informatiilor din lumea inconjuratoare si anume acel tip de prelucrare care clasifica, centralizeaza informatiile in tabele, si grafice, grupeaza informatiile, descopera legaturi între ele, descopera eventuale cauzalitati, analizeaza fenomene complexe.

In plus, statistica face si generalizari ale unor ipoteze descoperite de obicei empiric. Chiar daca nu avem o idee precisa, cu totii gandim despre aceasta stiinta ca nu opereaza cu informatii referitoare la un pacient sau o planta sau un obiect sau la un numar foarte restrans de astfel de entitati. stim ca statistica este stiinta care prelucreaza informatii care se refera la un numar mare de entitati cum ar fi pacienti sau indivizi sanatosi sau sau plante sau obiecte de alta natura.

Utilitatea statisticii este pusa mai bine în evidenta atunci cand trebuie studiate fenomene complexe în care intervin factori sau marimi care se afla în relatii complexe ce nu pot fi descrise satisfacator prin ecuatii sau formule, sau prin relatii cantitative de dependenta. De exemplu, în tehnica, daca suntem la un moment dat interesati de consumul de carburant al unui motor, exista în mod sigur o determinare destul de exacta a acestuia în functie de puterea motorului, tipul sau, viteza de deplasare, si alti cativa parametri. Cunoscand parametrii de care depinde consumul, aplicam o formula si obtinem consumul de carburant al acelui motor. Ceea ce obtinem este valabil pentru orice motor de acelasi tip si care functioneaza în aceleasi conditii.

Atunci cand vorbim de prelucrarea statistica a informatiilor, folosim expresia “prelucrare a datelor”. Informatiile referitoare la un pacient sau la un individ normal sau la orice alt obiect le numim Date. Numele, prenumele, varsta, sexul, afectiunea si celelalte informatii despre un anume pacient, marimea sau greutatea unui obiect, productivitatea unei plante, etc, le numim date despre acel pacient, acel obiect sau acea planta.

Informatiile referitoare la mai multi pacienti sau indivizi sanatosi, sau animale de experienta, sau plante, sau alte obiecte pe care le studiem, le vom numi tot date. Cand ne referim la prelucrarea informatiilor, ca scop important al statisticii, vom spune prelucrarea datelor. Cand vorbim despre înregistrarea pe calculator a acestor informatii vom spune inregistrarea datelor.