studentie.ro  » universitar » lucrari de diploma » Protectia institutiilor de credit privind riscul de creditare

Protectia institutiilor de credit privind riscul de creditare

Publicat: 10 Aug 2011 | Vizualizari: 2156

INTRODUCEREEvolutia sectorului financiar-bancar pe parcursul ultimelor decade a fost marcata de schimbari majore ale mediului de afaceri, datorate in principal privatizarii, diminuarii restrictiilor legislative si modificarilor tehnologice survenite in cadrul acestui sector economic, in multe tari europene, inclusiv in Romania.Schimbarile aparute in cadrul ofertei de produse si servicii financiar-bancare au fost stimulate de modificarile coordonatelor cererii, constand in cresterea veniturilor si a puterii de cumparare a consumatorilor, precum si de un nivel imbunatatit de informare a consumatorilor cu privire la noile institutii financiare intrate pe piata si oferta acestora. Aceste aspecte au suferit insa modificari drastice datorita urmarilor atat de mediatizatei crize economice.


Lucrarea de fata, intitulata «Protectia institutiilor de credit privind riscul de creditare », abordeaza problematica complexa a riscului bancar, mai exact a riscului de creditare, care insoteste ca o umbra dezvoltarea si prosperitatea bancilor, in contextul dinamic si diversificat al mecanismelor economiei de piata. Creditul bancar, principalul produs al societatilor bancare, reprezinta modalitatea esentiala de evidentiere a strategiilor, profesionalismului si a dorintei de participare a acestora la dezvoltarea si echilibrul economiei reale. Pornind de la etimologia cuvantului credit, activitatea de creditare are la baza increderea si cunoasterea reciproca intre parteneri, respectiv client si banca. Acest lucru nu elimina insa riscul ce sta la baza activitatii de creditare.


CAPITOLUL 1.
Notiunea de credit si importanta creditului in economia functionala de piata

1.1. Creditul
Termenul de credit este de origine latina si provine de la “creditul-credere”, care inseamna creditare, a crede, a avea incredere.

Definirea creditului – scrie economistul italian Amadeo Gambino – ramane intr-adevar o chestiune dintre cele mai controversate, iar belgianul Fernand Baudhuin sustine ca nu lipsesc definitii ale creditului si ca mai fiecare economist propune propria-i definitie.


Creditul reprezinta increderea pe care o persoana, numita creditor, o acorda altei persoane, numita debitor, careia ii da, in prezent, bani sau alte valori sub forma de imprumut, care-i vor fi restituite la o data determinata, numita scadenta, impreuna cu o anumita dobanda, ce reprezinta pretul capitalului imprumutat. Creditul presupune existenta increderii. Unii economisti apreciaza ca ideea de incredere ar reprezenta principalul continut al creditului.

Creditul, la modul generic, este notiunea ce defineste o relatie cu caracter special, ce apare intre un vanzator si partenerul sau cumparator, in cazul in care transferul de valoare, respectiv de mijloace banesti, are loc dupa ce s-a realizat transferul material de utilitati, aceste doua tipuri de transferuri fiind, de fapt, decalate in timp.


Desi unii autori considera creditul ca fiind o forma particulara a schimbului, se poate afirma, alaturi de specialisti consacrati din domeniul monedei si creditului, ca nu se poate vorbi de credit ca o forma a schimbului in acceptiunea consacrata a termenului. si aceasta pentru ca schimbul se caracterizeaza prin cedarea unei marfi cu o anumita valoare de intrebuintare si obtinerea banilor in vederea procurarii unei alte marfi cu o alta valoare de intrebuintare, in timp ce scopul creditului nu este inlocuirea unei valori de intrebuintare printr-o alta valoare de intrebuintare, ci prin marimea valorii. Acordarea si rambursarea creditului nu modifica continutul material al valorii.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-12-02 00:00:00 - 2022-12-31 00:00:00