studentie.ro  » universitar » referate » Motivarea personalului in organizatiile europene

Motivarea personalului in organizatiile europene

Publicat: 20 Mai 2014 | Vizualizari: 1400

Potrivit acestor timpuri, organizatiile sunt intr-o continua schimbare. Ele se confrunta adesea cu prioritati conflictuale sau cu aparitia unor presiuni in cadrul obtinerii rezultatelor si performantelor. Succesul sau esecul organizatiilor sunt strans legate de comportamentul angajatilor, de modalitatea pe care o abordeaza in situatiile cu care se confrunta, de modul in care actioneaza acestia.

Pentru ca o organizatie sa se indrepte spre succes, managerii trebuie sa se implice, si cum succesul este strans legat de comportamentul angajatilor, acestia - managerii, trebuie sa-si motiveze personalul. Ei trebuie sa exploateze experienta, energia si aptitudinile diverselor grupuri de angajati. Datorita faptului ca in prezent se dispune de o cantitate uriasa de informatii, managerii ar trebui sa aiba in considerare crearea unei echipe de prima mana pentru a putea identifica si profita de oportunitati, si de asemenea aceasta echipa sa ajute la rezolvarea problemelor aparute.

In prezent, mediul economic intalneste multe probleme, dar cea mai importanta, prioritara as spune, este reprezentata de motivare. In ziua de astazi personalul nu mai este interesat sa lucreze ore suplimentare, sa fie punctual sau sa faca si altceva ce nu intra in atributiile lui. Vechea credinta era ca daca platesti oamenii in mod corespunzator, ei vor fi motivati, insa in zilele noastre s-a mai demonstrat ca persoanele nu muncesc numai pentru bani - desi acesta este principalul scop, ci si pentru a fi satisfacuti de ceea ce fac, si de locul unde isi petrec majoritatea timpului. Asadar, nu incape indoiala ca motivarea este parte componenta a celor mai importante si complexe elemente ale managementului.

Prin motivare se intelege corelarea necesitatilor, aspiratiilor si intereselor personalului din cadrul organizatiei cu realizarea obiectivelor si exercitarea sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor atribuite. Pe de alta parte motivatiile sunt acele elemente, fie ele formale sau informale, de natura economica sau moral-spirituala, pe care managerii impreuna cu proprietarii le ofera angajatilor. Prin oferirea acestor motivatii, se incearca satisfacerea anumitor nevoi ale personalului, fie ele individuale, fie de grup, astfel determinandu-i pe angajati, ca prin eforturile, deciziile, actiunile si comportamentele lor sa contribuie la derularea activitatilor si indeplinirea obiectivelor organizatiei.

2. Formele motivatiei

In functie de obiectul raportarii exista mai multe forme de descriere a motivatiei, care de regula se grupeaza pe perechi opuse, doua cate doua.

Cea mai importanta pereche care pune in valoare efectele laudelor si recompenselor pe de-o parte si, efectele amenintarilor si mustrarilor pe de alta parte este reprezentata de motivatia pozitiva fata de motivatia negativa.

Cu alte cuvinte, motivatia pozitiva aduce cu sine multumiri, laude, ceremonii, acordarea de titluri, in prezent aceastea fiind mai putin importante, precum si promovari, prime, cota parte din profit, mariri de salariu, reprezentand cele mai puternice atribute ale motivatiei pozitive.

La polul opus, motivatia negativa duce la folosirea amenintarilor, mustrarilor si a pedepselor, asociindu-se cu efecte ca reduceri de salariu, amenzi, retrogradari. Chiar daca este o abordare primitiva, inca face parte din intrumentarul motivational.

In cazul in care raportarea se face la provenienta sursei care genereaza motivatia intalnim perechea formata din motivatia intrinseca (directa) si motivatia extrinseca (indirecta).

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-01 00:00:00 - 2023-02-14 00:00:00