Referat Geografie: Areale protejate din Africa
calendar_month 04 Mai 2015, 00:00
1. Parcul National Addo Elephant
Africa de Sud a facut primul pas pentru crearea de parcuri nationale si rezervatii.
Parcul National Elephant creat in 1931 are acum mai mult de 200 elefanti intre granitele sale. Parcul, acoperind o suprafata de 241 km2, este casa mai multor specii de animale printre care rinocerul alb si 180 specii de pasari.

2. Parcul National Etosha, Namibia
Parcul National Etosha este situat in nord-vestul Namibiei, in Regiunea Kunene. Etosha s-a constituit ca parc in anul 1907, cand Namibia era colonie germana; la acel moment, parcul ce ocupa o suprafata de 100.000 km² era cea mai mare rezervatie din lume.
in prezent suprafata parcului reprezinta circa 1/4 din suprafata initiala, ramanand totusi una dintre marile arii in care vietatile salbatice sunt protejate. Denumirea de Etosha inseamna marele loc alb si reprezinta una dintre cele mai frumoase si mai importante rezervatii din sudul Africii, bucurandu-se de o mare diversitate a vietii salbatice: 114 specii de mamifere, 340 specii de pasari, 110 specii de reptile, 16 specii de amfibieni.

3. Parcul National Serengeti, Tanzania
Parcul National Serengeti este situat intr-o regiune de savana africana din Tazania de nord, la est de Lacul Victoria si se intinde pana la granita din sudul Kenyei. Parcul ocupa o suprafața de 14.763 km2.
In anul 1929 Serengeti devine rezervatie naturala iar in 1951 este declarat parc national. In anul 1959 regiunea vulcanica Ngorongoro aflata in sud,s-a separat de Serengeti fiind declarata regiune de protectie a animalelor salbatice.

Milioane de animale strabat permanent parcul cum ar fi: mari turme de antilobe, gazele, zebre, bivoli, lei, gheparzi, girafe, hiene,caini salbatici,hipopotami etc.

Dintre cele 500 de specii de pasari care traiesc aici enumeram: vultutul, flamingo, strutul, barza etc.Dintre reptile ramarcam cateva specii de crocodili si multe specii de serpi.