Despre conectarea inteligenta a tehnologiei cu aplicatiile practice
calendar_month 18 Feb 2014, 00:00
Hanze University of Applied Sciences, Groningen din Olanda introduce un nou program international de master in Inginerie. Programul Sensor System Engineering are durata de un an si pregateste studentii pentru o cariera internationala in interfata tehnologiei, aplicatii cu senzori si tehnologii ale informatiei si comunicarii. De asemenea se concentreaza si pe domeniul medical de nivel mondial, unde aceste tehnologii sunt din ce in ce mai cautate.
Prof. de Computer Science & Sensor Technology din cadrul Hanze UAS Institute of Engineering, Dr. Marco de Vos este foarte increzator in viitorul stralucit al aplicatiilor inteligente cu senzori. “In domeniul sistemului medical, precum si in mediile industriale, procesele se bazeaza tot mai mult pe astfel de sisteme pentru a se lua masuratori, pentru transportul de informatii si pentru producerea de date. Programul de licenta Advanced Sensor Applications le ofera studentilor o gama larga de cunostinte si instruire practica in tehnicile care stau la baza aplicatiilor cu senzori, a retelelor si a prelucrarii datelor. Cu noul program de master, vom face urmatorul pas, acela de a invata studentii cum sa interpreteze si sa inteleaga datele si cum sa elimine cu succes decalajul dintre tehnologie si aplicatii practice."
Aplicatii in domeniul medical
Medicina cu toate subramurile sale este un sector de activitate in care aplicatiile cu senzori pot juca un rol primordial. Sistemele cu senzori contribuie la eficientizarea cuantificarilor medicale precum masurarea temperaturii, tensiunii arteriale, glicemiei, etc. Astfel de sisteme sunt folosite si in implementarea unor solutii de software medical. Un sistem inteligent cu senzori poate atentiona cu privire la schimbari subtile ale fiziologiei pacientului, ce pot fi simptome timpurii ale unor probleme de sanatate mai grave. Astfel se poate preveni aparitia unor probleme iminente. De exemplu, un sistem de senzori poate atentiona personalului medical daca un pacient este pe cale sa cada din pat, permitand astfel o interventie rapida. Profesorul De Vos relateaza: „Pentru a proiecta sistemele potrivite, studentii nostri trebuie sa aiba abilitati tehnice excelente, sa cunoasca modul de functionare al acestora si cum trebuie interpretate rezultatele. De cele mai multe ori, acest sector de activitate are nevoie de solutii simple si practice in loc de sisteme complexe si greu de inteles. Pentru a ne ajuta studentii sa inteleaga aceste aspecte, ii plasam intr-un spital unde pot observa in amanunt intreaga activitate medicala. Numai trecand prin aceasta experienta, vor putea sa proiecteze sisteme inteligente cu senzori.”
Programul Honours
Programul de master Sensor System Engineering precum si programul de licenta beneficiaza de statutul de programe Honours. “Oferim o curicula provocatoare si motivanta studentilor nostri si adaugam 10 cr.ECTS la cele 60 cr.ECTS ale programelor de master. Acest lucru le ofera studentilor posibilitatea sa atinga excelenta in activitatea lor. Ne dorim ca studentii nostri sa fie pasionati de tehnologie si de dezvoltarea lor personala si profesionala si ii selectam pe cei care au abilitati antreprenoriale si care se considera cetateni ai lumii. Aceste calitati si abilitati vor fi incurajate si dezvoltate pe tot parcursul studiilor.”, Prof. De Vos.
O curicula provocatoare
In primele 6 luni, studentii invata aplicabilitatea tehnica a senzorilor si primesc sarcini orientate pe rezolvarea problemelor, lucrand in echipe multidisciplinare. Acestia vor petrece mult timp in laboratoarele dotate cu aparaturi si tehnologii la cele mai inalte standarde. In cel de-al doilea semestru, studentii aprofundeaza si dezvolta cunostintele despre senzorii utilizati in domeniul medical. Absolventii se vor concentra apoi pe un proiect de cercetare aplicata, intr-o organizatie din domeniul sanatatii, o companie comerciala sau un institut de cercetare, pentru lucrarea de dizertatie. Tematica le va testa cunostintele tehnice si aptitudinile profesionale si se va concentra pe domeniul aplicatiilor cu senzori din domeniul medical.
“In timpul anului petrecut alaturi de noi, masteranzii vor fi pregatiti si in managementul proiectelor, in munca in echipa si in colaborarea interculturala.” Profesorul de Vos explica: “De-a lungul anilor, am constatat ca acesti ingineri tineri si ambitiosi sunt decisi sa-si dezvolte cat mai multe abilitati practice si profesionale. Ajutam de asemenea studentii sa dezvolte o retea internationala de specialisti academici si din zona de business, implicandu-i in comunitati de invatare. Acest lucru ii ajuta sa fie complet pregatiti pentru piata muncii. Dupa absolvire, ei vor avea deja o experienta de neegalat in ceea ce inseamna activitatea ca specialist in senzori.”
Oportunitati internationale de cariera
Absolventii Masterului Sensor System Engineering vor fi calificati sa lucreze in domeniul medical, dezvoltand produse si servicii IT care folosesc senzori pentru echipamente si tehnologii medicale, pentru domotica (smart house) si home care. Programul de master ofera pregatirea ideala si pentru cei care isi doresc o cariera in domeniul tehnologiei sau in cercetare stiintifica. Profesorul de Vos crede ca acesti specialisti vor fi la mare cautare. “Domeniul senzorilor este in continua schimbare la nivel mondial. Se construiesc fabrici inteligente, cu sisteme de senzori folosite pentru optimizarea proceselor, in lumea transporturilor si a logisticii a crescut semnificativ cererea pentru sisteme inteligente de monitorizare si de securitate. Imaginati-va doar ce efecte pozitive am avea in trafic si in siguranta rutiera daca am dezvolta masini care se conduc singure si care ar elimina riscul greselii umane. Toate aceste domenii reprezinta oportunitati deosebite pentru aceasta noua generatie de ingineri, care combina cunostintele tehnice specializate in aplicatiile cu senzori cu determinarea si aptitudinile de a interactiona cu utilizatorii finali. In fond, cu totii suntem utilizatori finali! Cu totii vom beneficia de aceste solutii inteligente care folosesc senzori.”
O ocazie deosebita de a va intalni si a discuta personal cu reprezentantii Hanze University of Applied Sciences este targul World Education care va avea loc pe 22 si 23 Februarie la Athenee Palace Hilton, Bucuresti. Participarea la eveniment este gratuita iar inregistrarile se pot face online pe www.worldeducation.ro sau la birourile de inscriere din cadrul targului.
Nota:
- Programul de Master Sensor System Engineering si cel de Licenta Advanced Sensor Applications au loc Hanze UAS’ Institute of Engineering, in Assen.
- Atat programul de master cat si cel de licenta sunt programe internationale, Engleza fiind limba de predare. Studentii au nevoie de cunostinte foarte bune de limba Engleza.
- Mediul international este imbogatit de studenti si personal din intreaga lume, inclusiv Romania.
- Profesorul Marco de Vos este Directorul ASTRON, Institutul Olandez pentru Astronomie Radio.
- The Institute of Engineering (Assen) lucreaza in stransa colaborare cu parteneri din industrie cum ar fi ASTRON, Philips si Shell, dezvoltand impreuna cu acestia curicula, seminariile cu invitati, laboratoarele practice, programul de vizite la companii si proiectele de cercetare aplicata.
Noutati