CE INSEAMNA O BURSA ERASMUS ?
calendar_month 19 Ian 2009, 00:00
Eu am fost in semestrul I din anul 2008 cu bursa de studiu in Olanda/Utrecht. (Bursa Erasmus).Dupa o saptamana de fugit dupa acte si semnaturi, ca deh, multi oameni tre sa aiba sporuri la salar, si nu se poate fara o semnatura acolo, desi nu au legatura.
Banii i-am primit instant pe card ( cardul ti-l faci la banca cu care facultatea are contract. ). Am inteles ca am primit banii atat de rapid pentru ca am plecat pe semestrul 2, si deja aveau banii din semestrul unu. Dar stiu vreo 2 cazuri de persoane care au plecat in semestrul 1 si au primit si ei banii, nu in transe asa cum te avertizeaza de obicei persoana de la Departamentul de Relatii Int. (are de-a face cu banii de la stat, an fiscal, birocratie din nou. Nu va speriati)
Dupa ce treci de selectia din facultatea ta, singurul lucru care il mai ai de facut este sa gasesti Learning Agreement agreat de ambele parti (adica sa se echivaleze cursurile, da nu e bai, poti sa nu ai nici unul echivalat daca nu vrei. discutie lunga aici, o sa scriu la final). Apoi cam gata, incepi lunga lista de mailuri cu facultatea respectiva. Desi pare ca persoanele de la capatul celalalt au o oarecare autoritate si putere, mistificata intr-un fel de "mediul academic strain", nu luati totul prea in serios, ca au si ei destui oameni incompetenti la toate birourile, mai mult, majoritatea au varsta voastra.
Eu in Olanda am primit lista cu cazare, facuta intr-un mod foarte profesionist: account si password pe un site de-al lor, de unde mi-am putut alege o camera din cele 5-6 camine disponibile. (Da, cu poza cu tot, cu lista utilitatilor, cu ce primesti, etc). Cazarea a costat 370 de euro pe luna, din suma totala primita ramanand astfel doar vreo 100 de euro.
Am uitat: in tot sistemul romanesc de invatamant superior, mobilitatile Erasmus au un grant de 2250 de euro, dintre care 200 de euro pentru transport. Restul au calculat ei, 450 de euro pe luna pentru 4.5 luni.
E o bursa pentru ciclul unul de studiu, pentru licenta. O sa aflati, in schema mare a lucrurilor, ca asta nu inseamna mare lucru. Inseamna cand te compari cu un om necalificat, dar cand vezi studiu de la master sau doctorat, e cu totul alta problema. (La doctorat ti se da 1000 de euro pe luna, ceea ce ar fi suficient). In al treilea rand, suma platita de Guvernul Romaniei este destul de mare comparativ cu altele. Daca tot avem obiceiul sa ne comparam cu Vestul, aflati ca ei primesc o suma modica: 200-500 de euro in total. Stiu, argumentul ar fi ca ei oricum au bani, de ce sa mai primeasca. Sper totusi ca nu va duceti la facultate degeaba si nu o sa existe comentarii bazate pe diverse porniri emotive. (In final, si tu ai posibilitatea sa iei part time, la fel cum si ei au luat acasa, ca sa stranga bani pentru bursa).
Sa revin, din bursa mi-au ajuns vreo 100 de euro, pe care i-am tocat repejor, fiind prima luna, acomodare, baruri etc.
Am inteles ca in alte tari, latine in general, problema cu cazarea e mai dificila. Nu pentru ca nu au cazare, ci pentru ca nu sunt organizati suficient de bine, si nu exista locuri pentru studentii straini.
Mancarea pe luna ajunge vreo 100 de euro, sa zicem 150 daca tii mortis sa mananci shaworma in fiecare zi si altele. Preturile sunt mai mari ca acasa, evident, dar transformarile in lei nu isi au rostul.
Eu mi-am luat si un part time, din lipsa de ocupatie si de bani. Lucram intr-un lant de supermarketuri mai mici, gen Billa sau Kaufland, unde puneam marfa in rafturi (chipsuri, masline, carne etc. Munca deloc istovitoare, ci doar plictisitoare). Salariul era de 7 euro pe ora pentru 21 de ani (salariul e in functie de varsta - mai multi ani, mai multi bani). In tarile scandinave + Olanda, exista un sistem bine pus la punct de "sponsorizare" a studentilor: pentru ca nu poti munci mai mult de 10 ore pe sapt, pentru ca esti student, statul iti da dublul banilor pe care ii incasezi. Daca muncesti de 210 euro pe luna, primesti inca 210 euro doar pentru ca esti student. .
Pentru ca nu am vrut nici un fel de probleme pe langa astea de acasa, am preferat sa iau cazarea lor. Dar in alte tari, din sud, cazare se gaseste in ziar destul de usor. In nord, se face interviu pentru apartamente, dureaza mai mult de un semestru pana gasesti ceva, nu v-as sugera sa ajungeti acolo fara cazare.
Noutati