Ce sanse va da o buna pregatire de specialitate pentru obtinerea unei subventii ERASMUS?
1/16453
calendar_month 28 Apr 2010, 00:00
Fiind in fruntea listei la selectia pe criterii profesionale, nu aveti practic de facut altceva decit sa va alegeti destinatia. Dar ideea ca un student bine pregatit profesional poate neglija celelalte elemente ale proiectului nu este realista.

Nefiind o bursa in sensul comun, adica o suma care sa acopere toate cheltuielile justificabile ale unei perioade de scolaritate, stipendiul ERASMUS poate induce reprezentari inadecvate. Nu e vorba nicidecum de o rasplata pentru rezultatele dv. profesionale. Nici de faptul ca statul roman, multumit de felul cum ati invatat aici, va trimite in strainatate pentru a invata mai mult si mai bine.

Obiectivul programului ERASMUS este de a facilita crearea unei unitati si identitati europene prin calatorii de studii dintr-o tara in alta. Nu este vorba de un program de fizica sau de teologie. Uniunea Europeana doreste sa creeze temeliile umane ale unei identitati europene printr-un mijloc in acelasi timp simplu si inevitabil calatoriile.

Calatoriile prilejuiesc contactul direct intre oameni si culturi. Ele inlocuiesc cliseele invatate prin experienta de viata. Inlocuiesc amintirile din carti prin amintiri personale. Va daruiesc prieteni. Va ofera ocazia sa vorbiti o alta limba, sa gustati feluri necunoscute de mincare, sa vedeti peisaje noi, sa constatati cum se invata meseria pentru care va pregatiti dv., intr-o alta tara, cu alta istorie, cu alte obiceiuri, cu alta structura sociala. Acest lucru este pretios in sine si nu necesita alte scuze si justificari.

Prin intermediul acestui program, Universitatea din Bucuresti isi realizeaza o parte din propria sa politica institutionala. Ea adauga deci la obiectivele generale ERASMUS pe ale sale proprii. La fel si facultatea dv. are scopuri proprii, o strategie de dezvoltare, o idee anume despre viitor.

Calatoria dv. in strainatate se insereaza in acest context destul de complicat si are o semnificatie mai ampla, pe care va rugam s-o luati in considerare. Fie ca vreti sau nu, odata plecat dv. reprezentati facultatea, universitatea, tara, programul european ERASMUS, si va rugam sa tineti seama de ceea ce asteapta ceilalti de la dv.