Cum sa iti alegi destinatia pentru o bursa Erasmus
1/16461
calendar_month 28 Apr 2010, 00:00
Bursele Erasmus sunt printre cele mai cunoscute burse la nivel mondial, reprezentand programe de mobilitate internationala prin care un student poate invata la o universitate din strainatate sau efectua un stagiu de practica intr-o companie.

Insa, desi prin toate facultatile se vehiculeaza informatii mai mult sau mai putin complete despre bursele Erasmus, deseori un student are nevoie de mai multe detalii practice, pentru a decide daca o bursa i se potriveste sau nu.

Poate printre primele intrebari care iti vin in minte ca potential bursier Erasmus se numara si cum sa iti alegi destinatia aventurii in care ar urma sa te imbarci. Pentru asta, ar trebui sa stii cateva lucruri esentiale! Din pacate, nu ai posibilitatea de a pleca in absolut orice colt al lumii, pentru ca desi participa aproximativ 31 de tari la acest program de mobilitate, nu toate universitatile au semnat parteneriate cu toate aceste destinatii. Sa dam un exemplu concret privind destinatiile Erasmus. Pentru anul universitar 2010-2011, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti a pus la dispozitie burse in urmatoarele tari: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Olanda, Spania, Suedia, Turcia.

Cele mai multe burse sunt oferite in acest caz pentru Franta si Suedia, la urmatoarele universitati: Universite de Bourgogne, Universite Jean Moulin Lyon 3, Universite de Nice-Sophia Antipolis, Universite Rene Descartes - Paris 5, Lunds University, Umea University, acestea fiind atat programe de licenta cat si de master.

Conform unui studiu realizat recent, de la infiintarea programului Erasmus in 1987 si pana in prezent, 2 milioane de studenti au avut ocazia sa studieze prin sprijinul Erasmus Mundus, iar cele mai populare destinatii sunt: Franta, Spania, Marea Britanie, Germania, Italia, Suedia, Irlanda, Olanda, Spania numarand aproximativ 26 000 de studenti Erasmus.

O alta etapa utila pe care trebuie sa o urmezi pentru a te informa intr-un mod rapid este sa contactezi Biroul Erasmus al Universitatii tale si sa tii legatura prin mail, telefon sau cel mai bine direct cu responsabilii Erasmus ai Facultatii la care studiezi!

Aceste informatii nu sunt atat de greu de aflat, pentru ca de obicei exista un departament care are exact acest obiectiv. De exemplu, la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti exista Departamentul pentru Cooperare Internationala si Integrare Europeana, aflat pe Str. Dionisie Lupu, Nr.37, Sector 2, Bucuresti.

Deci, ce zici? Te tenteaza vreo destinatie Erasmus? Daca da, atunci nu uita sa ai in vedere cele de mai sus si sa iti alegi destinatia cu cap!

Pentru mai multe informatii legate de bursele Erasmus, citeste si:

Indrumari pentru studentii ERASMUS
Cum va veti finanta sederea la studii in strainatate?
Cat de lunga poate fi perioada de studii?
Cum va pregatiti pentru selectie?
Ce sanse va da o buna pregatire de specialitate pentru obtinerea unei subventii ERASMUS?
Stagiul ERASMUS in strainatate
Pregatirea stagiului Erasmus
Indrumari privind efectuarea stagiului ERASMUS in strainatate
La intoarcerea in taraIar daca te intereseaza marturia unui student Erasmus, ai la indemana mai jos un testimonial legat de experienta unei fete care a trecut prin tot ce inseamna aventura Erasmus.Sursa video: ec.europa.eu.

Andreea Iolu - editor Studentie.ro