Indrumari privind efectuarea stagiului ERASMUS in strainatate
1/16456
calendar_month 28 Apr 2010, 00:00
Inmatricularea la universitatea gazda: Primul lucru pe care il aveti de facut este sa va prezentati la universitatea gazda pentru a va inmatricula.

Biroul Relatii Internationale sau ERASMUS trebuie sa va completeze certificatul de confirmare a sosirii si inmatricularii la universitatea gazda (Formularul 1), apoi sa il trimita prin fax la Biroul pentru Programe Comunitare (ERASMUS) al Universitatii din Bucuresti, la numerele +4021 313 46 20 sau +4021 313 17 60. Odata cu trimiterea acestui fax trebuie sa confirmati (prin fax sau e-mail) Biroului pentru Programe Comunitare (ERASMUS) si data de final de stagiu. In cazul in care nu veti trimite prin fax acest formular si nu veti confirma data de final, riscati sa nu mai primiti diferenta de grant.

Certificatul il veti pastra pana la finalul stagiului dv. pentru ca trebuie sa fie completat si cu data incheierii perioadei de studiu.

Permisul de sedere si asigurarea medicala:
Interesati-va la universitatea gazda ce aveti de facut in privinta permisului de sedere (daca aveti dreptul la el) si daca este nevoie sa aveti o alta asigurare medicala decat cea facuta inaintea plecarii din Romania.

Contractul de studii Learning Agreement si eventuale modificari ale acestuia:
Verificati daca planul de studii, respectiv cursurile alese inaintea plecarii, prezente si aprobate in Learning Agreement, raman aceleasi si asemenea daca totalul creditelor nu s-a schimbat. In cazul in care apar modificari la contractul de studii, veti completa foaia Changes (Formularul 2), veti lua aprobarile de la universitatea gazda si apoi il veti trimite prin fax la facultatea dv. din Romania si la Biroul pentru Programe Comunitare (ERASMUS), la numerele mentionate mai sus.

Trebuie sa precizati de asemenea numarul de fax din tara gazda unde doriti sa primiti acest formular aprobat. In cazul in care s-au produs modificari la acest contract si nu ati trimis formularul Changes, riscati sa nu va fie recunoscut nici un curs care nu a fost aprobat de facultatea dv. de origine si nici de catre Universitatea din Bucuresti.

Prelungirea stagiului de studii ERASMUS:
In vederea prelungirii stagiului de studii ERASMUS, trebuie sa trimiteti prin fax cererea de prelungire (Formularul 3) la Biroul pentru Programe Comunitare (ERASMUS) precum si responsabilului ERASMUS din facultate dv. de origine, in care specificati perioada exacta a semestrului II (in cazul in care mai primim fonduri suplimentare, sa putem face socoteli exacte si clare pentru fiecare). Este recomandat ca acest formular de prelungire a stagiului ERASMUS sa fie aprobat de universitatea gazda inainte de a fi trimis prin fax, in functie si de regulile proprii fiecarei universitati gazda.

Cererea de prelungire a stagiului ERASMUS trebuie trimisa pana cel tarziu pe 15 decembrie (pentru bursierii ERASMUS pe primul semestru) sau 1 iunie (pentru bursierii ERASMUS pe al doilea semestru). Orice cerere primita dupa aceste date nu va fi luata in considerare.
Mentionam ca prelungirea se face pe cont propriu, se prelungeste doar statutul de bursier ERASMUS, care va scuteste de plata studiilor in strainatate, deci trebuie sa dispuneti de fonduri proprii pentru a va intretine pe perioada prelungirii.

Este foarte important de stiut ca pentru un an academic, numarul de credite absolut necesar este de 60 ECTS, astfel incat in cazul prelungirii, chiar fara fonduri ERASMUS, trebuie sa insumati minim acest numar de credite. In concluzie, la cererea de prelungire trebuie sa anexati lista cursurilor alese pentru al doilea semestru, respectand totalul de minim 60 ECTS pe tot anul academic. Veti completa Learning Agreement 2 (Formularul 4), aveti grija sa fie aprobat de universitatea gazda si il veti trimite de asemenea prin fax. In cazul absentei acestui formular, riscati ca rezultatele obtinute pe al doilea semestru sa nu va fie recunoscute de catre facultatea dv. de origine si implicit de Universitatea din Bucuresti.In urma aprobarii facultatii, primiti si aprobarea Coordonatorului Institutional, prin fax, la Biroul de Relatii Internationale de la universitatea gazda sau la al numar de fax pe care il veti mentiona.

OBSERVATII:

Nerealizarea tuturor creditelor asumate, respectiv 20 ECTS pentru un trimestru, 30 ECTS pentru un semestru si 60 ECTS pentru un an academic si nepromovarea examenelor implica returnarea integrala a grantului.

Nu este admisa intoarcerea definitiva in tara inainte de incheierea perioadei stipulate in contractul financiar deoarece aceasta atrage dupa sine returnarea integrala a bursei; situatiile de forta majora sunt aprobate in mod exceptional de Agentia Nationala SOCRATES.