ISTORIA SI EVOLUTIA PROGRAMULUI ERASMUS
7/7551
calendar_month 19 Feb 2008, 00:00
ERASMUS este parte a programului comunitar in educatie LIFELONG LEARNING PROGRAMME (2007-2013) si cuprinde actiuni destinate cooperarii europene in domeniul invatamantului superior.
Prin ERASMUS este sprijinita dezvoltarea dimensiunii europene a studiilor universitare si postuniversitare, programul acoperind toate disciplinele si domeniile de studiu.

ERASMUS a fost lansat in anul 1987, sub forma unui program destinat sprijinirii studentilor in scopul efectuarii unei perioade de studiu intr-o alta tara europeana, cu recunoasterea formala a perioadei petrecute la institutia partenera. Incepand cu anul 1995, ERASMUS a devenit o subcomponenta a programului SOCRATES al Uniunii Europene. Conceptia generala si obiectivele noului program au evoluat, astfel incat mobilitatea reprezinta in prezent doar unul dintre aspectele vizate la nivelul studentilor si al personalului didactic.

Noul program ERASMUS urmareste extinderea formelor de cooperare la nivelul invatamantului superior, oferind unui numar cat mai mare de institutii partenere posibilitatea de a participa in proiecte transnationale si de a valorifica in interes comun tehnologia informationala.

In prezent, ERASMUS furnizeaza burse de mobilitate pentru mii de studenti, punandu-se accent pe asigurarea recunoasterii academice a studiilor efectuate. In acest sens este demn de remarcat faptul ca in octombrie 2002 Comisia Europeana a celebrat atingerea numarului de 1.000.000 de studenti ERASMUS la nivel european.