Pregatirea stagiului Erasmus
1/16455
calendar_month 28 Apr 2010, 00:00
Alte etape pe care trebuie sa le urmati pentru a putea efectua cu succes un stagiu Erasmus sunt:

DEPUNEREA DOSARULUI ERASMUS (TERMEN LIMITA – 31 MAI, pt. ambele semestre):
Depuneti la Biroul pentru Programe Comunitare (ERASMUS) din Universitate (Rectorat, et. II, cam. 301, tel 307.73.23 sau 307.73.24, intcoop@unibuc.ro), de luni pana joi, intre 11.00 si 13.00, urmatoarele:
- formularele ECTS, semnate de Decan, in 3 exemplare,
- declaratia de recunoastere a Decanului,
- situatia scolara a anilor precedenti,
- o traducere (nelegalizata) a situatiei scolare,
- CV (intr-o limba straina),
- o scrisoare de intentie (intr-o limba straina),
- atestat de cunostinta a unei limbi straine (sau o recomandare din partea unui profesor),
- copie dupa buletinul sau cartea de identitate.

TRIMITEREA DOSARULUI LA UNIVERSITATEA GAZDA:
In termen de 3 zile de la depunerea intregului dosar la Biroul pentru Programe Comunitare (ERASMUS), (toate actele trebuie depuse, lipsa unuia constituie refuzul dosarului), dupa semnarea formularelor ECTS de catre Coordonatorul Institutional, veti ridica unul dintre acestea in vederea trimiterii lui, personal, prin posta la universitatea gazda/biroul ERASMUS sau Relatii Internationale.

SCRISOAREA DE ACCEPTARE/INVITATIE:
Solicitati personal (prin e-mail sau telefon) universitatii gazda scrisoarea de acceptare/invitatie, prin fax si/sau prin posta.

CONTRACTUL FINANCIAR:
Dupa ce primiti aceasta scrisoare, trebuie sa o prezentati la Biroul pentru Programe Comunitare (ERASMUS) pentru a putea primi contractul financiar. Solicitati Biroului pentru Programe Comunitare (ERASMUS) sa va trimita prin e-mail contractul financiar si si modelul de declaratie a unui garant (garantul se angajeaza sa returneze bursa in cazul nerespectarii contractului, adica respectarea intocmai a perioadei angajate prin contract, finalizarea stagiului cu note si credite). Contractul trebuie completat cu datele personale si trimis inapoi prin e-mail Biroului pentru Programe Comunitare (ERASMUS)
&nbsp. Dupa trimiterea contractului financiar prin e-mail, veniti la Biroul Programe Comunitare (ERASMUS) pentru semnarea lui.

ATENTIE!!! Inainte de incheierea contractului financiar, e absolut necesar sa aflati cat dureaza exact perioada de studii inclusiv examenele la universitatea gazda, deoarece bursa se va acorda doar pe perioada justificata din punct de vedere academic. Adica, daca in principiu bursa acordata de facultate este de 6 luni, dar perioada de studii (si examene incluse) este de 5 luni, atunci banii vi se vor aloca pentru 5 luni. Nu se pot acorda bani si pe perioada ulterioara examenelor!
Reveniti la Biroul pentru Programe Comunitare – ERASMUS in termen de 4 zile de la semnarea contractului cu declaratia facuta de garant si legalizata la notar precum si o copie dupa cartea de identitate a garantului. Aici veti ridica contractul semnat din partea universitatii si veti primi ultimele informatii si documente necesare pe perioada stagiului in strainatate.
Universitatea din Bucuresti acorda un avans din grant in preajma plecarii, diferenta urmand a fi virata in momentul sosirii sumelor de la Bruxelles.
Comisioanele bancare vor fi oprite din bursa.

ATENTIE!
Costul transportului si asigurarea medicala se suporta de catre student.
Va sfatuim sa va obtineti Cardul European de Sanatate (la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a municipiului sau orasului de domiciliu), care este gratuit si este uneori solicitat de universitatea gazda pentru inscrierea acolo. Acesta e valabil 6 luni de la data emiterii lui, prin urmare este indicat sa il obtineti cu putin timp inaintea plecarii.
Studentii care pleaca pe cont propriu vor aduce extrasul de cont, prin care sa justifice ca dispun de aproximativ 400 EURO/luna.Bursa pe care o veti primi nu acopera in intregime costurile. Suma de bani acordata reprezinta un subsidiu. La suplimentarea acestei sume, este necesar sa contribuiti printr-un efort personal.
Beneficiarii unei burse in tara (sociala sau de studiu, acordata de Universitatea din Bucuresti) continua sa o primeasca si pe durata stagiului.