studentie.ro  » postuniversitar » doctorate » BASE', PATAPIEVICI, BOC SI PLESU - 'MODELE DE URMAT'

BASE', PATAPIEVICI, BOC SI PLESU - 'MODELE DE URMAT'

Publicat: 08 Sep 2008 | Vizualizari: 1351

Traian Basescu, Horia Roman Patapievici, Emil Boc si Andrei Plesu sunt cele mai mentionate personalitati de catre doctoranzii romani. Ei sunt prezentati ca `modele de urmat`.
Conform unui studiu realizat de Agentia pentr Strategii Guvernamentale, trei sferturi dintre cei inscrisi la studiile doctorale inca mai cred in invatamantul de stat. Ei il vad mult mai performant decat cel privat. Totodata, doctoranzii cred ca sunt mai bine pregatiti prin sistemul de invatamant la zi decat prin forma fara frecventa.

Una dintre marile probleme cu care se confrunta invatamantul romanesc, cred doctoranzii este practica; ea lipseste cu desavarsire, in comparatie cu teoria predata. Dotarea precarea si coruptia constituie si ele ale probleme pe care cei din invatamantul romanesc trebuie sa le rezolve.
Cu toate partile degative de care da dovata invatamantul romanesc, tinerii ii vad si calitatile: profesorii bine pregatiti, diversitatea domeniilor de studiu, seriozitatea si gratuitatea studiilor. In ceea ce priveste materialele de studiu, peste 70 % dintre studenti declara ca le procura cu ajutorul internetului sau le primesc de la profesorii coordonatori.
Astel, privind pe ansamblu invatamantul academic, si mai ales studiile doctorale, nota pe care acestea o merita este de 7.97; cu toate ca doctoranzii se confrunta, in timpul cursurilor, cu informatii invechite, cu grad mare de generalitate si prost structurate, aproape jumatate din doctoranzi spun ca sunt multumiti de cursuri si de seminarii.
De asemenea, studiul a mai dezvaluit ca peste 70 % dintre tinerii care studiaza doctoratul nu vor sa emigreze. Dintre cei care isi doresc acest lucru, peste 40% vor sa plece pentru a-si completa studiile, 27% vor sa se stabileasca definitiv in alta tara, iar restul de 23 % ar pleca in strainatate pentru a munci pe o perioada limitata de timp.
De asemenea, cei intervievati in cadrul acestui studiu, cred ca , pentru a reusi in viata, este important sa ai un loc de munca, iar obtinerea titlului de doctorand fiind pentru 30% dintre ei foarte important.
Studiul intitulat `Sistemul educational universitar din Romania: realitati, cauze, solutii" a fost realizat in perioada aprilie-mai 2008, in randul a 300 de doctoranzi din centrele universitare Cluj, Iasi si Bucuresti, avand o eroare tolerata de +/- 2.8%.

Georgiana Stioiu - Editor studentie.ro

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi
Perioada de valabilitate: 2022-01-20 00:00:00 - 2022-02-08 00:00:00