CELE MAI BUNE DOCTORATE DIN SUA
calendar_month 13 Aug 2007, 00:00
Multi tineri viseaza la studii in State. Nu e de mirare ca si mai multi pleaca anual peste granite pentru ca acolo, spun ei, „se face carte cu adevarat”. Cei carora Statele Unite le-au facut cu ochiul au diferite asteptari: unii vor sa se desavarseasca profesional in universitati de prestigiu, cu profesori de seama si echipamente ultraperformante. Altii fug ca dracu'' de tamaie de titlul de "doctor" obtinut in Romania, patat de scandaluri si inconjurat de semne de intrebare, iar altii vor pur si simplu sa paraseasca Romania.
Si asta pentru ca „dincolo” lucrurile stau cu totul altfel. Studiile doctorale pot incepe fie dupa cei patru ani de facultate, care se finalizeaza cu titlul de Bachelor, fie dupa absolvirea programului de masterat. Unele departamente nu acorda doctoratul unui candidat fara Master, in timp ce altele o fac chiar dupa finalizarea celor patru ani de colegiu. Astfel, e loc pentru toata lumea.
Studiile doctorale presupun existenta a trei etape cronologice de munca academica. Prima parte sau cea introductiva, consta in cursuri, seminarii si laboratoare, finalizate cu examene al caror rezultat le permite sau nu candidatilor sa mearga mai departe. Un insucces va determina candidatul sa se retraga din program, acesta putand obtine totusi titlul de Master, daca nu il detine deja.
In al doilea stadiu, viitorul doctorand va trece printr-o serie de seminarii si intalniri care-i permit sa-si aleaga tema pentru dizertatie. Odata ce a fost prezentat proiectul de cercetare considerat interesant si cu potential, incepe cea de-a treia etapa - cercetarea individuala.
Aceasta parte finala a studiilor doctorale este si cea mai intinsa, pentru ca, in functie de complexitatea cercetarii, poate cuprinde o durata de la un an la sapte ani. Programul se finalizeaza cu prezentarea dizertatiei si atribuirea titlului de doctor.
Pe toata durata studiilor, doctorandul este condus de un membru al corpului profesoral, numit advisor, secundat uneori de un comitet de teza. Advisor-ul este un expert in domeniu, care trebuie sa puna studentul pe o pista fertila in descoperiri, sa supravegheze evolutia lui, sa-l indrume in cursuri, lecturi si, foarte important, sa sustina financiar studentul de-a lungul doctoratului. Contractele cu sponsorii sunt incheiate de fiecare profesor in parte. Asa se faca ca in acelasi departament sa fie profesori care poseda bugete de milioane, alaturi de profesori cu bugete minuscule. Fiecare gestioneaza pentru sine. Pentru un student, aceasta poate avea repercusiuni importante: ce fel de echipamente foloseste, ce laboratoare are la dispozitie, cat poate calatori la conferinte, in ce fel este platit - munceste ca asistent didactic (Teaching Assistant) pana in ultima zi sau este platit pentru cercetare.
Pentru un tanar american, inscrierea la doctorat este conditionata de trebuie un precedent de minimum saisprezece ani de studiu. Cu alte cuvinte, doisprezece ani de liceu si patru ani de studii undergraduate, finalizate cu titlul de Bachelor. Exista doua categorii de Bachelor - Bachelor of Science (licentiat in stiinte) si Bachelor of Arts (licentiat in arte). Acest titlu e secondat de cel de Master, Master of Science sau Master of Arts, care se obtine fie in urma unui program de sine statator, fie ca titlu intermediar in cadrul programului de doctorat.
Cel mai cunoscut si mai vehiculat titlu de doctor obtinut in Statele Unite este cel de Doctor of Philosophy (Ph.D.). Cu toate acestea, exista si alte titluri doctorale care se bucura de acelasi statut si care reprezinta variante ale Ph.D.-ului in anumite domenii.
In topul actual al programelor doctorale din SUA raman urmatoarele:
Inginerie
1. Massachusetts Institute of Technology
2. Stanford University
3. University of California - Berkeley
Educatie
1. Harvard University
2. University of California - Los Angeles
3. Stanford University
Economie
1. Massachusetts Institute of Technology
2. University of Chicago (locul I)
3. Harvard University; Princeton University;
Stanford University; University of California - Berkeley
(toate cu acelasi punctaj)
Istorie
1. Yale University
2. Princeton University si
University of California - Berkeley
Stiinte Politice
1. Harvard University
2. Stanford University
3. University of Michigan - Ann Arbor
Psihologie
1. Stanford University
2. University of California - Berkeley
3. University of Michigan - Ann Arbor (acelasi punctaj).
Sociologie
1. University of Wisconsin - Madison
2. University of California - Berkeley
3. University of Michigan - Ann Arbor
Biologie
1. Stanford University
2. Harvard University; Massachusetts Institute of Technology; University of California - Berkeley
Chimie
1. University of California - Berkeley
2. California Institute of Technology; Harvard University; Massachusetts Institute of Technology
Computer Science
1. Carnegie Mellon University; Massachusetts Institute of Technology; Stanford University; University of California - Berkeley (toate cu acelasi punctaj)
Matematica
1. Massachusetts Institute of Technology
2. Harvard University; Princeton University; Stanford University; University of California - Berkeley (toate cu acelasi punctaj)
Fizica
1. California Institute of Technology si Massachusetts Institute of Technology; Harvard University
3. Princeton University; Stanford University; University of California - Berkeley (toate pe locul III, cu acelasi punctaj)
Noutati