studentie.ro  »  Postuniversitar  »  Doctorate  »  SCOALA DOCTORALA INTERNATIONALA DE ISTORIE CONCEPTUALA

SCOALA DOCTORALA INTERNATIONALA DE ISTORIE CONCEPTUALA

4/47378
calendar_month 19 Nov 2008, 00:00
Proiect sustinut de Fundatia Volkswagen din Germania :
Scoala doctorala internationala de istorie conceptuala isi propune abordarea istoriei romanesti printr-o metoda interdisciplinara, tema fiind comunicarea social-politica din Romania secolelor al XIX-lea si al XX-lea.

Tinind seama de importanta deosebita a proiectului, Fundatia Volkwagen ofera 8 burse pentru doctoranzii ce vor fi admisi prin concurs in aceasta scoala doctorala. Istoria conceptuala – deconstructia comunicarii sociale si politice romanesti este un proiect ce se va derula in cadrul Catedrei de Istorie a Universitatii de Vest din Timisoara, partener fiind Catedra de Istorie a Universitatii Tehnice din Aachen. Coordonarea stiintifica a proiectului apartine prof. Victor Neumann de la Universitatea de Vest din Timisoara si prof. Armin Heinen de la Universitatea din Aachen, specialisti recunoscuti in mediile academice pentru originalitatea studiilor de istoria Romaniei si pentru contributiile de teoria istoriei.
Anuntul se adreseaza... absolventilor de studii de master din Romania si din alte tari, care detin cunostinte excelente de limba romana si cunostinte foarte bune de limba germana si care dovedesc un interes deosebit pentru istoria Romaniei si pentru teoria istoriei. Viitorii doctoranzi pot proveni dintre absolventii facultatilor de istorie, litere (romana, germana, engleza), sociologie, stiinte politice, filozofie, economie.
Scoala doctorala va fi administrata de Universitatea de Vest din Timisoara impreuna cu Universitatea Tehnica din Aachen. Bursa lunara a fiecarui doctorand va fi de 550 Euro.
Dizertatiile se vor sustine in limba romana si in limba germana (posibil si in limba engleza) la Universitatea de Vest din Timisoara sau la Universitatea Tehnica din Aachen, doctorandul putind fi, la cererea sa, inscris in formula de cotutela.
Istoria conceptuala- ... promite raspunsuri la o serie de intrebari, nemijlocit legate de stiinta istoriei: De ce este utila rescrierea istoriei? Cum se poate asigura imbunatatirea performantei de orientare a istoriei? Cum isi gaseste locul un complex de reprezentare narativ traditional, interpretat deja, in orizontul constiintei prezente? "Istoria conceptuala" tematizeaza atribuiri sociale de sens in context istoric si descrie fenomenul cultural, comunicarea prin semne si simboluri, expresia individuala, adaptarea situativa si sansa reinventarii. "Istoria conceptuala" se intreaba de ce s-au impus anumite concepte ca "fundamentale" , ce lumi de reprezentare se formeaza prin acestea, ce anume exclud, acopera sau dezvaluie ele, cine si cu ce intentie le-a inclus in discursul politic si cum au fost ele lansate public. "Istoria conceptuala" problematizeaza utilitatea social-politica a termenilor-cheie si cum anume este reprezentat viitorul prin intermediul acestora.
In Romania, discursul politic este marcat pana in zilele noastre de o comunicare defectuoasa a responsabililor politici, sau, mai bine zis, de o cultura a monologului. Conceptele au o functie de semnalizare pentru propria clientela, insa nu vizeaza o comunicare intre diversele grupuri socio-umane. De aceea, "istoria conceptuala" urmareste sa lamureasca tipul comunicarii din Romania si sa redea o imagine mai profunda asupra conditiilor istorice, politice si sociale a conceptelor. Deconstructia conceptelor vizeaza constientizarea rolului lor si stimuleaza cautarea de noi reprezentari, potrivite din punct de vedere lingvistic identitatii si ordinii sociale contemporane.
"Istoria conceptuala" va permite o relatie mai prudenta in ceea ce priveste limbajul, vizind statuarea uneri noi culturi politice.
Intrebari centrale:
Toate dizertatiile trebuie sa trateze intrebari centrale, de pilda:
1.) Cind, cum si unde au aparut noile alocari semantice ale conceptelor?
2.) De ce si in ce context reusesc ele sa se impuna?
3.) In ce masura conceptele reflecta diversitatea culturilor identitare (din Evul Mediu si pana in prezent) si in ce masura au dobindit noi semnificatii de-a lungul timpului?
4.) Se pot elabora conjuncturi ale utilizarii conceptelor?
5.) Ce asocieri conceptuale se pot delimita?
6.) Sint ele delimitate social sau pot fi mai bine caracterizate prin termenul de mediu social?
7.) Sunt acesti termeni adecvati pentru a fi indicatorii unei "istorii a comunicarii" romanesti specifice?
8.) Cum s-au transformat conceptele in cadrul transferului din alte culturi in limba romana?
9.) Ce diferente sint sesizabile in "istoria conceptuala" prin comparatia dintre Europa de Est si Europa de Vest, examinind literatura de specialitate relevanta?
10.) Ce fel de implicare ideologica a presupus utilizarea conceptelor si in ce masura folosirea lor a vizat crearea realitatilor?
Cimpuri lexicale
Pentru scoala doctorala se vor elabora lucrari de istorie conceptuala cu privire la campurile lexicale, lucrari ce vor tematiza domenii sociale sensibile, omniprezente in discursurile romanesti contemporane. Vor fi abordate probleme ale identitatii, apartenenta la o comunitate cultural-liungvisti ca, la un grup social, la o regiune, precum si identitatile nationala si europeana.
Regulament de admitere

Toti doctoranzii vor fi selectati prin concurs international. Motivul selectiei o vor constitui expunerile detaliate ale celor interesati cu privire la temele mai sus mentionate. Cei mai buni candidati vor fi selectati prin consultarea comitetului stiintific international ce raspunde de toate activitatile scolii doctorale de istorie conceptuala de la Universitatea de Vest din Timisoara. Din totalul de opt burse, patru burse vor fi rezervate candidatelor, iar trei burse vor fi acordate candidatilor internationali (dintre care unul din Ungaria sau Serbia). Toti studentii trebuie sa stie foarte bine limba romana si sa fie cunoscatori ai limbii germane. Cursurile de initiere in istoria conceptuala vor fi sustinute atit in romana, cit si in germana.
Pentru alte informatii, va rog sa contactati pe domnul prof. Victor Neumann: victorneumann@hotmail.com.