CELE MAI BUNE MASTERATE EUROPENE, IN FRANTA
3/3947
calendar_month 10 Aug 2007, 00:00
E posibil ca SUA si Marea Britanie sa prezideze in topurile programelor de MBA, insa cand vine vorba de masterate europene, scolile de business franceze sunt pe primele pozitii la masteratele in management. Astfel, se pare ca 11 dintre primele 35 de programe intrate in acest top sunt oferite de Franta, care ocupa sase din primele zece locuri.

L''Ecole des Hautes Etudes Commerciales (HEC) Paris conduce detasat, urmata de CEMS (Community of European Management Schools), care deruleaza programe in sapte tari si ESCP- EAP, cu programe in Franta, Marea Britanie, Germania si Spania. In top 10 mai intra scoala de Business Grenoble (Franta), Institutul EM Lyon (Franta), scoala de Business Essec (Franta), scoala de Economie si stiinte Politice Londra (Marea Britanie) si scoala Stockholm (Suedia).

Francezii, lideri in masterate

Absolventii interesati de masteratele in relatii internationale, integrare europeana, democratie si societate in Franta pot aplica pentru una dintre bursele de masterat oferite de Institutul de Inalte Studii Internationale de la Nisa, Franta. Cursurile se vor desfasura atat la Nisa, cat si la Istanbul si Berlin. Institutul le va asigura studentilor intalniri cu unii dintre cei mai buni profesori in studii europene. In cadrul masteratului se va organiza si o excursie la institutiile europene si organizatiile internationale de la Geneva, Strasbourg si Bruxelles.

Burse la Exeter

Studentii care vor sa-si continue studiile in Marea Britanie pot aplica pentru o bursa de masterat in arta, stiinte sociale si umaniste la Universitatea Exeter. Pentru 2007 sunt oferite 18 burse tinerilor cu rezultate foarte bune la invatatura, care demonstreaza ca vor sa-si continue studiile de doctorat la aceeasi universitate. Candidatii pot aplica on-line la adresa: http://www.admin.ex.ac.uk/academic/scholarships/postgraduate/fullmasters.shtml, pana in martie. Pe langa aplicatie, studentii trebuie sa trimita o scrisoare de intentie in care sa spuna de ce vor sa studieze in Marea Britanie si cum isi vor continua studiile de doctorat. Profesorii de la Exeter ii sfatuiesc pe studenti sa trimita si un proiect cu tema pe care vor sa o cerceteze.

Studii politice si economice in Ungaria

Studentii din ultimul an de studiu sau absolventii cu diploma de licenta se pot inscrie la Universitatea Central Europeana din Budapesta. Pentru anul universitar 2007-2008, se ofera cursuri de masterat si doctorat in economie, politicile si stiintele mediului, gen si cultura, istorie, politici publice, relatii internationale si studii europene, studii juridice, matematica, studii medievale, studii in nationalism, filosofie, stiinte politice, sociologie si antropologie sociala. Candidatii pot opta pentru cel mult doua departamente diferite. Bursele de studii pot fi integrale sau partiale si depind de rezultatele procesului de selectie.

...sau in Spania

Romanii care doresc sa-si continue studiile in economie in Spania pot aplica pentru una dintre bursele oferite de Universitatea Carlos lll din Madrid. Candidatii trebuie sa fie absolventi ai unei universitati de profil din Romania, si sa aiba rezultate extrem de bune pe parcursul anilor de studii.