MANAGER SAU MBA?
1/1987
calendar_month 21 Mar 2007, 00:00
Ce este mai apreciat in Romania?, ma intreaba multe persoane cu senioritate in munca. Experienta concreta de management sau un MBA (Master of Business Administration)? Ce voi cistiga daca fac un MBA? Merita sa fac un efort?

Cind vine vorba despre leadership sau management, parerile sint impartite in ceea ce priveste ce anume este mai important: personalitatea, stilul personal de interactiune, carisma individuala, experienta concreta de a forma si conduce echipe, rezultatele obtinute in plan profesional, studiile pe care o persoana le-a parcurs.


Ce este cert insa este faptul ca, in Romania, devine o preocupare din ce in ce mai serioasa aceea de a intari si completa experienta profesionala cu studiile de MBA, precum si cu alte modalitati de formare si instruire.

Ceea ce aduce in plus experienta unui MBA, spun cei care l-au parcurs, este tocmai ancorarea practicii de munca in modelele teoretice, imbogatirea si largirea orizontului cu noi cunostinte si paradigme de management al afacerii, validarea sau infirmarea unor modalitati de lucru.

Dobindirea unei viziuni din „avion“, de ansamblu, asupra tuturor aspectelor functionale ale unui business, de la aspecte de comportament organizational, psihologice, pina la dobindirea perspectivei financiare, de la marketing si PR la resurse umane, intelegerea intercorelarii intre aceste „felii“ ale organizatiei si, nu in ultimul rind, reteaua valoroasa de contacte care, de-a lungul unui MBA, se formeaza reprezinta, fara doar si poate, argumente in directia completarii experientei de munca cu aceasta forma de invatare si dezvoltare.

In multe cazuri, experienta MBA in afara tarii ofera o si mai mare deschidere prin expunerea la stiluri culturale diferite, la practicile ce au dat roade sau, dimpotriva, care au condus catre esec. Expunerea la multiculturalitate, interactiunile cu alti manageri din afara granitelor aduc o bogatie de experiente nu numai profesionale, ci si umane.

MBA-urile ramin veritabile laboratoare de dezvoltat liderii, locuri in care experienta anterioara de management in mediul real de afaceri se potenteaza prin invatare si relationare, prin impartasire de experiente si „best practices“, precum si prin structurarea „know-how-ului“ prin modele teoretice, deja incercate.

Nu cred ca se poate vorbi in dezvoltarea si formarea managerilor doar de unul sau altul dintre factorii experienta, educatie, personalitate. Peste tendintele naturale de personalitate se suprapun „stratul“de experienta de lucru, in mediul de afaceri, succesele si esecurile din care fiecare invata, intii mai mult sau mai putin intuitiv, lectii valoroase de management.

Studiile si interactiunile cu alti manageri, cu profesorii de la scoli prestigioase de business sint oglinzi valoroase in care se reflecta stocul individual de practici de management folosite de-a lungul anilor, gasindu-si validare sau, dimpotriva, corectare si rafinare.