studentie.ro  »  Postuniversitar  »  MBA  »  MBA IN EUROPA - O SPECIALIZARE SCUMPA PENTRU STUDENTII ROMANI

MBA IN EUROPA - O SPECIALIZARE SCUMPA PENTRU STUDENTII ROMANI

4/45094
calendar_month 29 Aug 2008, 00:00
Managerii se pot specializa in domeniu datorita ofertei variate de programe existenta pe piata, cele mai cautate dintre acestea fiind disponibile in Elvetia, Franta sau Anglia.
Potrivit unui top al celor mai bune MBA-uri din Europa, Universitatea IMD Lausanne din Elvetia detine suprematia. Ea ofera un program de MBA intensiv, timp de un an de zile, pentru maxim 90 de manageri. Pentru inscrierea la acest master, este nevoie de diploma de absolvire a facultatii pe care sa fie specificate cursurile absolvite, notele obtinute pe parcursul anilor de studiu, media finala si pozitia in clasamentul seriei. De asemenea cei care doresc sa se inscrie la un astfel de program trebuie sa aiba peste trei ani de experienta in administrarea afacerilor si sa cunoasca limba engleza.
Candidatii vor sustine si un test GMAT (Graduate Management Admissions Test) unde este obligatoriu sa obtii peste 675 de puncte. Preturile unui MBA sunt foarte ridicate; astfel un asemenea program la Universitatea IMD costa aproximativ 47.000 de euro.
Pe locul doi in topul celor mai bune MBA-uri din Europa este Universitatea Insead, Fontainbleau. Scoala de afaceri, care se afla in Franta, are un campus studentesc si in Asia, iar pretul unui program este 50.000 de euro. Judge, Cambridge din Regatul Unit al Marii Britanii este pe locul trei. Pentru a studia un MBA in Anglia la aceasta Universitate trebuie sa ai minim trei ani de experienta in domeniu, sa ai un atestat de limba engleza, sa fi printre primii in clasamentul seriei de absolvire a facultatii si sa detii 45.000 de euro, cat costa un MBA la Cambridge.
O alta scoala de afaceri foarte buna se afla in Spania, la Instituto de Empresa din Madrid. Aici, programul dureaza 13 luni iar candidatii trebuie sa completeze un formular de aplicare in limba engleza, sa compuna trei eseuri, doua scrisori de recomadare, sa redacteze un CV, iar foaia matricula din facultate trebuie tradusa in engleza sau spaniola. De asemenea vor fi luate in calcul punctajul obtinut la festul GMAT, atestarea de cunoastere a limbii engleze si orice alte documente care atesta alte cursuri urmate. Costurile acestui master costa 50.000 de euro.
In topul celor mai bune MBA-uri din Europa se mai afla si scolile de business Cranfield, Oxford si Lancaster din Regatul Unit si SDA Bocconi din Milano, Italia.
Conform specialistilor in HR, MBA-ul face diferenta dintre un simplu manager si unul de elita. De asemenea el ofera si posibilitatea unei cresteri salariale semnificative. Costurile insa foarte ridicate ale unui asemenea program fac ca ele sa fie greu accesibile, iar de cele mai multe ori companiile sunt cele care suporta, integral sau partial, costurile unui MBA in strainatate.

Georgiana Stioiu - Editor studentie.ro