studentie.ro  »  Postuniversitar  »  MBA  »  MBA - SCOALA PENTRU MANAGERI

MBA - SCOALA PENTRU MANAGERI

2/27549
calendar_month 20 Iul 2007, 00:00
Obtinerea diplomei de MBA (Master of Business Administration) in Romania nu mai este imposibila, in ultimii ani mai multe universitati straine deschizandu-si centre locale de studiu.

Diploma in managementul afacerilor se adreseaza in special managerilor, celor care detin functii de conducere si vor sa consolideze si aprofundeze aptitudinile practice pe o baza teoretica.


Programele MBA nu se adreseaza oricui. Spre deosebire de un masterat obisnuit, la care conditiile de admitere se bazeaza pe diploma de licenta si pe cunostintele in domeniul respectiv, la programele MBA au acces doar cei care dovedesc ca "merita".

Mai precis, se mizeaza pe principiul "calitate, nu cantitate", putinii norocosi admisi trebuind sa dovedeasca, pe langa cunostintele teoretice la nivel universitar, si modul in care un MBA este esential pentru cariera lor de manageri de top.

Nu intotdeauna o diploma de MBA echivaleaza cu o diploma de master, cu alte cuvinte, nu intotdeauna absolvirea unui MBA iti permite sa iti continui studiile cu un doctorat.

Costurile programului MBA nu sunt scazute, insa in Romania sunt mult mai mici, decat la alte universitati din afara tarii. Daca in Statele Unite un program MBA poate sa coste pana la 200.000 de dolari, in Romania costurile de scolarizare se situeaza intre 7 si 13.000 de euro, in functie de institutia aleasa.

De cele mai multe ori, cursantii apeleaza la firmele pentru care lucreaza pentru a suporta o parte din costuri, insa, daca exista posibilitatea de suportare individuala a costurilor sau finantarea integrala a studiilor cu ajutorul unui imprumut, cu siguranta acestea vor fi acoperite in primii ani de cariera de top management, la care poti accede mult mai usor cu ajutorul acestei diplome. Veniturile unui manager cresc cu 50 pana la 200% in urma obtinerii MBA-ului.

Exista mai multe tipuri de programe MBA, adaptate la orarul cursantilor. MBA-ul full time presupune participarea la

cursuri in timpul saptamanii si dureaza, de obicei, doi ani. Programele accelerate, si ele full time, pot dura chiar mai putin de 18 luni, concentrand mai multe cursuri intr-o perioada mai scurta de timp. MBA-ul part time se desfasoara, de obicei, in timpul serii si poate dura mai mult de trei ani.

Studentii implicati in aceste programe sunt de cele mai multe ori angajati care isi finanteaza singuri costurile de scolarizare, avand astfel posibilitatea sa lucreze si sa plateasca rate lunare mai mici.

Executive MBA (EMBA) permite obtinerea diplomei in cel mult doi ani, dand posibilitatea cursantilor sa munceasca pe perioada cursurilor. MBA-ul la distanta contine cursuri prin corespondenta, videoconferinte, iar componenta principala a cursului este e-learningul. In cazul acestui tip de program, acreditarea scolii trebuie verificata foarte atent.

Criterii de admitere

Un scor bun la testul GMAT (Graduate Management Admission Test), o experienta profesionala semnificativa, referinte de exceptie, eseuri si interviuri, toate acestea sunt parti ale procesului de selectie prin care trece un cursant MBA. Majoritatea scolilor vor sa afle daca aplicantul poate sa faca fata programului de cursuri. Atat testul GMAT, cat si evaluarile academice conexe ajuta la aflarea raspunsului. Odata ce institutia "da unda verde" aplicantului din punct de vedere al capacitatii de a face fata cursului, urmeaza evaluarea experientei si a abilitatilor de leader.Sursa: Compact