ITALIA, FRANTA SAU SPANIA - TARI PREFERATE DE ROMANI PENTRU A FACE REZIDENTIATUL
1/10634
calendar_month 06 Nov 2008, 00:00
Toata lumea este agitata, in special studentii in ultimul an la Facultatea de Medicina. Ei trebuie sa se pregateasca din greu pentru examenul de rezidentiat din aceasta toamna. Si cum multi dintre ei sunt satuli de sistemul din Romania incep sa se intereseze tot mai mult de cum pot face rezidentiatul in strainatate, printre tarile cele mai cautate sunt Franta, Italia, Spania, Germania si Marea Britanie.
Dar viitorii rezidenti se confrunta cu o problema: nu gasesc informatii oficiale legate de cum poti sa fi rezident in strainatate. Asa ca, ei apeleaza forumurile de discutii pentru a afla exact datele cand cei din tarile Uniunii Europene sustin examenul de rezidentiat.

Si raspunsurile vin fara intarziere; astfel, tinerii care au facut rezidentiatul in Franta sustin ca acolo examenul se sustine in august, iar una dintre conditii este aceea de a fi licentiat in acelasi in in care dai rezidentiatul. Testul este grila, ca si in Romania, iar in punctie de specializarea pe care ti-o alegi, la examen vei primi numai intrebari legata de specializarea respectiva.
Insa nu toata lumea este de acord cu rezidentiatul in Franta; cei care deja sunt acolo ii indeamna pe viitorii rezidenti sa opteze pentru Statele Unite sau Spania. Motivul? Luciadom spune ca „In Franta ar trebui sa dai examenul de admitere la specializare inca din timpul ultimului an de facultate, daca nu, pierzi 3 ani...in care, insa trebuie sa practici medicina, ei iti cer o adeverinta de experienta continua de 3 ani. In locul tau, m-as orienta insa spre SUA, care iti ofera intr-adevar posibilitati reale de crestere profesionala. Si Concursul MIR din Spania ar fi o solutie, din cate am inteles si calea birocratica este mult mai usoara ca cea pt Italia."
In schimb, in Grecia examenul de rezidentiat este pe baza de dosar . Dupa depunerea actelor nu iti ramane decat sa astepti pana se elibereaza un loc.
Mai multe detalii privind rezidentiatul in strainatate poti afla de la ambasada tarii respective. Acestia iti pot spune cu exactitate ce pasi trebuie sa urmezi pentru a putea face rezidentiatul in tari precum Germania, Franta sau Italia.

Georgiana Stioiu - Editor studentie.ro