POZITIA STUDENTILOR MEDICINISTI FATA DE NOUL REZIDENTIAT
1/14208
calendar_month 02 Sep 2009, 00:00
Odata cu publicarea noului proiect de ordonanta cu privire la organizarea si finantarea rezidentiatului, studentii medicinisti analizeaza neajunsurile aparute in textul ordonantei si cer remedierea acestora.
Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), organizatie nonguvernamentala si non-profit ce reprezinta majoritatea studentiilor medicinisti, saluta premisele unui management corespunzator desfasurarii si admiterii in programele de rezidentiat, dupa cum reies acestea din actualul proiect de ordonanta cu privire la organizarea si finantarea rezidentiatului.
Odata cu parcurgerea actualului proiect de ordonanta, federatia noastra a sesizat unele puncte ce nu sunt tocmai in concordanta cu valorile si principiile promovate in randurile studentilor la medicina si doreste sa propuna spre dezbatere o serie de modificari in textul ordonantei.
FASMR considera strict necesar ca informatiile legate de schimbarea modului in care se desfasoara concursul de rezidentiat, precum si modificarile in metoda de admitere, in bibliografie si in alte specificatii conexe, sa fie facute publice potentialilor candidati cu cel putin 12 luni inaintea organizarii concursului national, iar numarul si amplasarea posturilor scoase la concurs sa fie facute publice cu cel putin 6 luni inaintea examenului. Suntem de parere ca aceste doua aspecte sunt deosebit de importante in ceea ce priveste atat transparenta examenului cat si facilitarea procesului decizional al absolventilor.
De asemenea, Federatia noastra considera ca introducerea in examen a unui interviu, asa cum se propune in actualul text al ordonantei, presupune un grad crescut de subiectivism din partea examinatorilor, rezultnd in repercursiuni negative asupra performantelor fiecarui absolvent. Datorita unui grad mai crescut de obiectivitate in comparatie cu interviul, solicitam ca examinarea sa fie facuta in continuare pe baza unui test scris tip grila, seriozitatea si transparen?a concursului fiind astfel accentuate. Mai mult, consideram ca modalitatea de redactare a intrebarilor grila trebuie sa solicite gandirea clinica a absolventilor si nu abilitatea de a reproduce informatii asimilate mecanic, asa cum s-a intmplat pana acum. Este imperios necesara reevaluarea surselor bibliografice pentru a aduce informatiile la nivelul actual al cunostintelor din domeniu, asigurand totodata un bagaj solid si valid de cunostinte pe care trebuie sa le aiba un viitor medic.
Printre valorile promovate de catre FASMR se numara si principiul egalitatii sanselor, de aceea suntem de parere ca intrarea in rezidentiat trebuie sa se desfasoare dupa aceleasi reguli pentru toata lumea. Suntarea examenului national de admitere in rezidentiat prin icadrarea ca preparator sau asistent universitar reprezinta o posibilitate ce trebuie intrerupta, astfel incat intrarea in rezidentiat sa fie cat mai obiectiva si transparenta.
Acestea fiind doar unele din schimbarile propuse de catre federatie, solicitam ministerelor implicate sa invite asociatiile reprezentative ale studentilor si rezidentilor la o dezbatere pe tema neajunsurilor aparute in textul actualului proiect de ordonanta. Scopul dezbaterii propuse va fi optimizarea intregului proces de admitere in programul national de rezidentiat, precum si alinierea rezidentiatului romanesc la programele din celalalte tari europene. De asemenea, consideram necesare discutii consistente si cu ceilalti parteneri implicati in formarea si supervizarea medicilor rezidenti (Colegiul Medicilor din Romania, Directiile de Sanatate Publica, Universitatile de Medicina si Farmacie, Centrul de Perfectionare in Domeniul Sanitar, etc) in vederea luarii unor decizii care sa corespunda necesitatilor tuturor partilor implicate, bucurndu-se astfel de sprijinul deplin al acestora si de o cat mai buna punere in practica.
Presedinte FASMR
Bogdan Covaliu
E-mail: contact@fasmr.ro, Tel: 0740.989.491
http://www.fasmr.ro