REZIDENTIAT IN ITALIA
1/10635
calendar_month 06 Nov 2008, 00:00
Rezidentiatul in tara nu mai este la fel de interesant precum cel din tarile Uniunii Europene. Astfel ca, din cauza medicilor care nu mai au rabdare sa-i invete, dar si a conditiilor din spitale, absolventii Facultatii de Medicina fug din tara. Si una dintre tarile alese de ei, pentru practicarea rezidentiatului, este Italia.
Insa admiterea la rezidentiat in Italia este destul de grea. Dupa ce ai terminat cu studiile in romania trebuie sa pregatesti toate documentele de care ai nevoie (in original, fotocopii traduse si legalizate), iar la fine cu o declaratie de valoare de la Consulatul Italin. Dupa ce comisia Universitatii Italiane unde te-ai inscris decide ce examene trebuie sa iti dai (posibil sa ti-o recunoasta si fara sa dai un examen) iti sufleci manecile si te apuci de invatat. Intre timp te apuci sa cauti in cadrul specializarii care te intereseaza Teza de Diploma (e important sa fie pe specialitatea care vrei sa o urmezi, pentru a obtine punctaj maxim) Dupa ce ti-ai dat examenul de diferenta, prezinti teza de diploma, iti dai examenul de stat (in 2 sesiuni- I) 3 luni faci practica in diverse spitale, dupa care poti face cererea pentru examenul de rezident. Salariul actual al rezidentului italian e de 1700 € in media, cu contract reinnoit in fiecare an dupa un examen la sange. Si asta nu e tot: dupa terminare trebuie din nou sa alergi pentru a gasi loc de munca.
Pe langa diferentele dintre tarile din Europa privind examenul de rezidentiat, o singura conditie o gasesti peste tot: oriunde ai merge sa faci rezidentiatul trebuie sa ai atestat de limba.
Intrigat de dorinta a tot mai multi tineri de a parati Romania un tanar vroia sa stie de ce tot mai multi studenti la medicina vor sa faca rezidentiatul in strainatate, cand in Romania, pana acum, nici un medic nu a murit de foame. Raspunsul a venit imediat, scurt si la obiect: "Cu alte cuvinte, plecam pentru ca: 1. dincolo suntem platiti mai bine; 2. invatam ceva; 3. conditiile in care iti faci meseria sunt de mii de ori mai bune. "
Mai multe detalii despre rezidentiatul din Italia poti afla aici.