REZIDENTII AMENINTA DIN NOU CU GREVA
1/10465
calendar_month 24 Oct 2008, 00:00
Studentii si rezidentii s-au intalnit din nou cu ministrul Sanatatii. Intalnirea a avut loc ieri, iar negocierile purtate cu ministrul Nicolaescu nu au dus la un rezultat in favoarea rezidentilor. Astfel, viitorii medici au hotarat sa iasa in strada saptamana viitoare pentru a-si arata nemultumirea fata de deciziile luate de ministrul Sanatatii.
Studentii si absolventii de medicina sustin ca sefii din minister nu au fost de acord sa suplimenteze cu 500 numarul de locuri la concursul de rezidentiat. De asemenea, rezidentii au cerut si cresterea veniturilor lor cu cel putin 50 de procente. Asta ar insemna atat majorarea salariilor cat si acordarea unor sporuri in functie de specialitati.
In schimbul cererilor formulate, rezidentii au primit de la Ministerul Sanatatii suplimentarea numarului de locuri scoase la concurs pentru examenul de rezidentiat cu 270 de posturi, putin peste jumatatea din numarul de locuri cerute de rezidenti.
Initiat, Ministrul Sanatatii a scos la concurs 1.902 de posturi, dintre care peste 660 in mediul rural. Cifra finala de scolarizare dupa suplimentare este de 2.172 de locuri.
Unul dintre organizatorii examenului de rezidentiat, directorul Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar a inaintat pe 8 octombrie, o cerere oficiala Ministerului Sanatatii, in care cerea suplimentarea cu 150 a numarului de posturi scoase la concurs. Atunci, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, afirma ca numarul locurilor va fi suplimentat cu numari 100 de locuri. Motivul invocat de ministru era ca nu exista suficiente cadre care sa pregateasca rezidentii atuncai cand vor ajunge in spital.
Pe langa suplimentarea locurilor la examenul de rezidentiat cu 270 a fost prelungit si termenul limita de inscriere la concursul de rezidentiat. Astfel, astazi este ultima zi in care absolventii facultatii de medicina se mai pot inscrie pentru a sustine examenul de rezidentiat. De asemenea, la solicitarea reprezentantilor absolventilor de medicina, a fost schimbata si data de sustinere a concursului. Astfel examenul de rezidentiat se va sustine pe 16 noiembrie 2008, in loc de 9 noiembrie.

Georgiana Stioiu - Editor studentie.ro