studentie.ro  » postuniversitar » rezidentiat » REZIDENTII PREFERA SPECIALIZAREA IN STRAINATATE

REZIDENTII PREFERA SPECIALIZAREA IN STRAINATATE

Publicat: 20 Oct 2008 | Vizualizari: 8592

Tot mai multi medici romani aleg sa profeseze peste hotare. Astfel, in fiecare an, peste 20% dintre medicii romani pana in 35 de ani pleaca din tara. Printre tarile preferate de tinerii medici sunt SUA, Franta si Germania. Statistica nu este oficiala, insa este sustinuta de date ale Colegiului Medicilor din Romania. Si daca pe unii ii intereseaza numarul celor care pleaca, pe altii, pasionati de aceasta meserie, ii intereseaza cine pleaca. Astfel, dintre cei care termina medicina in primii 50 peste 80% dintre ei sunt plecati in strainatate, facand rezidentiatul intr-un spital de renume de pe continent.
Printre principalele motive pentru care tinerii medici aleg sa profeseze in alte tari se afla salariile medicilor. In timp ce un medic rezident castiga de la 7.000 de lei pe luna, in America, medicii sunt mult mai remunerati: astfel, un medic in pregatire ajunge sa castige intre 2.200 si 2.500 de dolari, dupa plata taxelor.
Nici conditiile din spitalele romanesti nu ii impiedica pe rezidenti sa aleaga strainatatea in defavoarea Romaniei. Astfel, in timp ce tari europene precum Germania, Anglia sau Franta ofera conditii moderne si sigure in care tinerii pot invata cum sa fie cei mai buni medici, in Romania, rezidentii sunt nevoiti sa se descurce cum pot.
De asemenea, si lipsa de omenie a unor cadre medicale din Romania este un alt motiv pentru care multi rezidenti pleaca. Multi medici care profeseaza in spitalele din aceasta tara nu mai au rabdarea si nici puterea de a-i mai invata pe tinerii care vor sa ajunga specialisti in domeniul medical.
Tinerii medici, in special rezidentii, apreciaza severitatea altor state privind erorile medicale. In timp ce in Romania multe erori medicale sunt trecute cu vederea, primand spaga pentru a primi atentie, in tarile dezvoltate din Europa, fiecare greseala se plateste scump.
Dintre cei care au avut ocazia sa cunoasca si alte sisteme medicale pot face mici comparatii; astfel, in timp ce sistemul medical romanesc este privit ca un sistem tribal – trafic de influenta, ciubucuri, medicul roman fiind un mic Dumnezeu, sistemul medical francez este vazut ca un sistem birocratic in care adminsitratia este rigica, iar medicul este un functionar. Cel mai bine vazuti sunt americanii-al caror sistem medical este vazut ca un sistem de business – pacientul fiind considerat un client, iar medicul fiind vazut ca un om de afaceri.
Insa inainte de a alege calea strainatatii, rezidentii trebuie sa se informeze foarte bine. Motivul? De la o tara la alta difera atat conditiile in care pot face rezidentiatul, cat si modul in care pot obtine un post de rezidentiat.

Georgiana Stioiu - Editor studentie.ro

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-01-24 00:00:00 - 2022-02-04 00:00:00