Drumețiile montane sunt, poate, cele mai relaxante activități pe care le poți face. Nu ai nevoie de un concediu planificat, poți ajunge rapid în apropierea unei poteci montane sau a unei stațiuni de munte și, desigur, te bucuri de natură, departe de poluare și de aglomerația urbană.
Dacă și tu ai planificat o excursie în natură sau dacă urmează să organizezi o drumeție montană pentru grupul tău de prieteni, iată câteva sfaturi practice pentru a te bucura de o experiență cât mai relaxantă, sigură și plăcută.
Ține cont de vreme și de durata excursiei
Partea bună este că potecile montane sunt deschise, indiferent de vreme sau de anotimp. Pe scurt, te bucuri de relaxare în natură oricând îți dorești. Cu toate acestea, este bine să pleci pregătit la drum. Ține cont de condițiile meteorologice și ia în considerare posibilitatea de a înnopta chiar și atunci când nu ai planificat asta.
În rucsacul de munte include produse sau accesorii utile, așa cum găsești și pe vectro.ro. Spre exemplu, echipează-te cu lanterne de cap sau lanterne led ori sisteme de iluminat cu care să te poți descurca în mod eficient în condiții de vreme rea sau la lăsarea nopții. Nu uita pelerina de ploaie și hainele de schimb. Îmbracă-te lejer, cu haine care să permită pielii să respire și folosește încălțăminte comodă, dar rezistentă, cu talpă adaptată în funcție de tipul de potecă pe care urmează să mergi.
Alege un traseu confortabil pentru toată lumea
Atunci când pleci în natură este bine să te gândești la binele tuturor. Astfel, asigură-te că traseul planificat nu va ridica dificultăți pentru nicio persoană. Fiecare drumeție trebuie să fie una relaxantă, în condiții agreate de toți cei care îți sunt alături. Puteți stabili de comun acord gradul de dificultate, durata și condițiile de înnoptat - puteți petrece noaptea la o cabană, un refugiu sau cu cortul, în spații special amenajate.
Nu uita să pui în rucsac hărți ale traseelor și să semnalizezi pe ele punctele în care găsești apă de izvor, bună de băut, sau refugii în care te poți odihni în siguranță. Hărțile sunt disponibile și online, le găsești, spre exemplu, pe site-ul muntii-nostri.ro/ro/trasee. Poți lua cu tine câteva ustensile de gătit, un vas în care să poți fierbe apă și alte accesorii pentru camping.
Ia cu tine doar lucrurile esențiale
În funcție de tipul traseului și de durata lui va trebui să îți organizezi bagajul. Este recomandat să iei cu tine doar ceea ce este esențial, având în vedere că vei ajunge să resimți din plin greutatea rucsacului.
Așadar, pune pe lista lucrurilor de luat în bagaj accesoriile importante pentru siguranța și confortul tău. Nu lua obiecte de care nu vei avea nevoie sau de care te poți lipsi. Verifică harta și vezi unde poți mânca, de unde poți bea apă sau unde te poți adăposti în caz de vreme rea. Asigură-te că ai cu tine dispozitive cu care poți să-ți contactezi familia sau prietenii.
După cum vezi, drumețiile montane ar trebui să fie despre relaxare în natură și voie bună alături de prieteni și familie. Asigură-te că nimic nu va strica această experiență și pregătește totul pentru a avea o excursie confortabilă și sigură.
Photo: Unsplash