studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  4 sfaturi utile pentru cei care se muta pentru prima oara singuri

4 sfaturi utile pentru cei care se muta pentru prima oara singuri

2/204508
calendar_month 18 Nov 2023, 12:36

Primul an de locuit singur, departe de familie, este un pas important catre viata de adult. Pe langa libertatea pe care o vei simti locuind singur, vine si un mare angajament din punct de vedere financiar si nu numai.

Indiferent de varsta, atunci cand alegi sa locuiesti departe de familia ta, de indata vei vedea viata cu alti ochi. Cu totii ne bucuram de primele clipe de libertate, insa, odata cu aceasta, vin si anumite responsabilitati.

Pana vei ajunge sa le cunosti, primul pas este sa iti gasesti un apartament de inchiriat care sa iti devina casa pentru urmatorii ani. Deoarece vrem sa ai parte de o experienta cat mai frumoasa, am pus laolalta cateva sfaturi din care sa te inspiri:

1. Stabileste cartierul dorit

Oricat de mare ar fi orasul in care studiezi, vanatoarea de apartamente poate fi dificila, daca nu restrangi locatia dorita. Iti recomandam sa arunci o privire si la cartierul din apropierea universitatii, deoarece aici poti gasi mai multe variante, iar preturile pot fi chiar mai mici.

Acorda atentie culturii si stilului de viata din zona si, daca se poate, petrece cateva ore pe timp de noapte acolo, pentru a intelege cat de sigur si linistit este cartierul.

2. Alegerea apartamentului

După ce ai cercetat un cartier, urmatoarea ta prioritate ar trebui sa fie gasirea unui apartament acolo. Site-urile cu anunturi imobiliare online sunt cea mai simpla modalitate de a incepe cautarea. Aici poti gasi ofertele disponibile, dar si informatii importante despre zona si facilitati.

De asemenea, poti apela si la serviciile unei agentii imobiliare, pentru a discuta cu un agent. Acesta iti va intelege necesitatile si iti va prezenta apartamentele disponibile din portofoliu. Iti va mentiona comisionul pe care il va percepe din tranzactia pe care o veti incheia impreuna si va discuta cu proprietarul despre contractul de inchiriere, data la care apartamentul va fi disponibil si multe altele.

3. Cauta din timp colegi de apartament

Atunci cand viata in camin nu este o optiune pentru tine, inchirierea unui apartament este cheia. Insa, indiferent de oras, costurile acestuia pot fi destul de mari. Pe langa chiria lunara pe care trebuie sa o achiti, se adauga costurile intretinerii si ale utilitatilor care, in special pe timpul sezonului rece, pot fi destul de mari, fie ca apartamentul are centrala proprie, fie ca este racordat la sistemul public de termoficare. Daca nu vrei sa suporti de unul singur aceste cheltuieli, iti recomandam sa iti cauti din timp cel putin un coleg de apartament, in functie de numarul de camere disponibile.

Deoarece nimanui nu i-ar face placere sa-si caute un coleg de apartament sau un apartament de inchiriat cu doar cateva zile de a incepe facultatea, iti recomandam sa cauti din timp o persoana de incredere, care sa devina colocatar. Pentru ca toata lumea sa se simta cat mai bine acasa, este indicat sa gasesti pe cineva cu care sa fii pe aceeasi lungime de unda.
Daca vei avea mai multi colegi de apartament, atunci este bine sa intocmesti o lista cu lucrurile si spatiile comune, pentru a exista o intelegere de comun acord.

4. Tips and tricks

Un criteriu important in alegerea unui apartament este distanta fata de universitate. Chiar daca nu gasesti un apartament in imediata apropiere, asigura-te ca transportul se poate efectua facil, eventual cu o linie directa de autobuz, tramvai sau metrou.



Atunci cand semnezi contractul de inchiriere, este bine sa stii deja cine sunt colegii cu care il vei imparti, pentru ca si acestia sa fie mentionati in document. Astfel, nu-ti vei asuma toata raspunderea.

Primii ani in care esti pe cont propriu sunt unii dintre cei mai importanti. Libertatea vine la pachet cu o serie intreaga de responsabilitati care te vor ajuta sa te maturizezi si sa te dezvolti armonios.

Sursa foto: Shutterstock