Atunci cand te confrunti cu stari de anxietate, o zi care a inceput perfect se poate transforma rapid intr-una pe care abia astepti sa o inchei. Dintr-o data, mintea ta se afunda in ganduri negative, inima incepe sa-ti bata tot mai tare si simti cum un val de caldura iti curpinde tot corpul.
Daca acest scenariu iti suna cunoscut, te va ajuta sa stii ca aproape toti oamenii experimenteaza simptomele anxietatii. Partea buna este ca le poti reduce frecventa si intensitatea cu ajutorul unor activitati placute si accesibile. In continuare, iti propunem 5 astfel de hobby-uri, benefice pentru minte si corp.
Scrisul
Sa scrii inseamna sa iti transpui gandurile din planul imaginar in cel concret. De ce ar trebui sa faci asta? Ca sa vezi lucrurile mult mai clar. Zi de zi, peste 60.000 de ganduri ne traverseaza mintea si, desi doar unele dintre ele sunt suficient de importante pentru a fi retinute, fluxul lor ne poate coplesi. Atunci cand iti exprimi gandurile prin scris, esti nevoit sa faci o selectie astfel incat sa obtii coerenta si cursivitate.
Iti poti asterne ideile pe o foaie de hartie, pe telefon sau intr-un document Word ori de cate ori simti nevoia de claritate. Cu timpul, poti incepe chiar un jurnal in care sa notezi zilnic.
Desenul
Creionul si hartia sunt instrumentele pe care le-am folosit pentru primele noastre manifestari artistice, pe vremea cand eram copii. Iti amintesti cat de placut si satisfacator era sa-i arati mamei un desen pe care l-ai trudit cateva ore? Majoritatea adultilor au pierdut acest obicei, insa efectul pe care desenul il are asupra mintilor noastre a ramas acelasi. Deoarece acum avem un nivel superior de constientizare, putem privi desenul altfel, ca pe o activitate relaxanta, eliberatoare si care ne provoaca sa ne perfectionam.
Daca abilitatile tale au ramas la nivelul la care erau cand ai desenat ultima data, un desenincreion pentru incepatori poate fi punctul de pornire potrivit pentru tine. Pe masura ce te vei familiariza cu tehnicile, vei putea sa te exprimi artistic mult mai bine, iar senzatia ca tu controlezi intregul proces te va ajuta sa iti ameliorezi anxietatea.
Yoga
Grijile recurente, sarcinile academice sau de la birou si problemele personale te pot face sa-ti simti corpul incordat. Aici intervine yoga, un sport care combina exercitii fizice si tehnici de respiratie, concentrare si meditatie pentru a reconecta trupul si mintea. Pe masura ce muschii se relaxeaza, catre creier sunt transmise „semnale” care il asigura ca totul este sub control, ceea ce induce starea de confort de care ai
nevoie in momentele tensionate.
Desi au aparut cu mii de ani in urma, exercitiile de yoga continua sa devina tot mai apreciate. Oamenii de pretutindeni le practica pentru a reduce stresul, a invata cum sa-si controleze corpul in situatiile dificile si a deveni mai constienti de propriile puteri.
Gatitul
Daca simti nevoia sa te relaxezi, sa iti exprimi creativitatea si sa faci ceva util pentr nou tine sau cei dragi, imbraca sortul de bucatar, pregateste-ti ustensilele si da frau spiritului culinar. Combinarea alimentelor, atentia la detalii si exersarea indemanarii te vor distrage de la gandurile negative, readucandu-te in prezent, si iti vor oferi o experienta senzoriala noua. Printre arome, texturi si culori iti poti regasi creativitatea, iar satisfactia rezultatului final te va face sa ai mai multa incredere in capacitatile tale.
Hiking-ul
Toate exercitiile fizice stimuleaza productia de endorfine, hormonii fericirii, insa hiking-ul are ceva aparte: te conecteaza cu natura. Un traseu usor, parcurs la pas alaturi de prieteni, in timp ce te bucuri de aerul montan racoros si curat, poate fi intocmai ce iti trebuie pentru a te recupera dupa o saptamana stresanta.
Atentia pe care o vei acorda pasilor tai, fascinatia pentru peisajele pe care le vei intalni si imbratisarea naturii te vor face sa simti calmitate si recunostinta. Tocmai de aceea, odata ce il incearca, cei mai multi oameni ajung sa transforme hiking-ul intr-un hobby care le ofera doza periodica de bunastare.
Cel mai important lucru ramane relaxarea, asadar indiferent care va fi activitatea pe care o vei incerca, incepe cu pasi mici, fara nicio presiune, si acorda-ti suficient timp pentru a vedea daca este potrivita pentru tine.
Sursa foto: pexels.com