Mușcăturile de insecte, mai ales în sezonul cald, pot fi un motiv de frustrare, teamă sau chiar incertitudine, în funcție de sursa mușcăturii și gradul de recunoaștere al acesteia. În timp ce majoritatea sunt inofensive, mai ales în România, altele pot cauza disconfort sau chiar pot prezenta unele riscuri important de cunoscut pentru sănătate.
Explorează, în cele ce urmează, 5 exemple de mușcături comune de insecte și află cum să le recunoști și ce pași să urmezi în urma acestora.
1. Mușcăturile de țânțari
Mușcăturile (sau ciupiturile) de țânțari sunt printre cele mai comune și sunt niște umflături mici, rotunde și roșii pe piele. Se asociază în câteva minute cu mâncărimi.
Ca primă intenție, aplică o loțiune cu calamină sau cremă cu hidrocortizon pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Alternativ, folosește o compresă rece și ia un antihistaminic oral dacă mâncărimea este severă. Este important să eviți scărpinatul pentru a preveni dezvoltarea unei infecții locale.
Prevenția este esențială în cazul mușcăturilor de țânțari. Folosește un spray anti-tantari și poartă haine lungi atunci când ieși din casă, mai ales pe timpul verii.
2. Înțepături de albine
O înțepătură de albină, spre deosebire de cea de țânțar, este mult mai dureroasă, urmată de o umflătură roșie. Se poate vedea un punct alb, mic, central sau chiar acul albinei rămas în piele.
Este important să îndepărtezi acul cât mai curând, să speli zona cu apă și săpun și să aplici o compresă rece pentru a reduce durerea și inflamația. De asemenea, ia un antihistaminic oral pentru a gestiona mâncărimea, inflamația și o potențială reacție alergică. Dacă ești alergic la înțepături de albine, solicită urgent ajutor medical.
3. Mușcături de ploșnițe
Mușcăturile de ploșnițe au devenit recent mai des răspândite și apar ca niște umflături mici, roșii și cu mâncărime, într-o linie sau grupate. Se întâlnesc pe zonele de piele expuse în timpul somnului, precum fața, gâtul și brațele.
Pentru a trata mușcăturile, spală pielea cu apă și săpun. Aplică o cremă anti-mâncărime, ia un antihistaminic oral pentru a ameliora simptomele neplăcute și evită să te scarpini pentru a preveni infecția locală.
Nu în ultimul rând, eliminarea ploșnițelor din cămin este crucială. Spală toată lenjeria de pat în apă fierbinte, aspiră toate textilele bine și ia în considerare serviciile profesionale dacă nu reușești pe cont propriu.
4. Mușcături de păianjeni
Majoritatea mușcăturilor de păianjeni sunt inofensive și cauzează semne minore, precum ciupituri roșii, umflate și dureroase pe piele. Cu toate acestea, mușcăturile de păianjeni veninoși pot fi mult mai grave și vor necesita ajutor suplimentar medical.
Pentru mușcături minore de păianjeni, curăță zona cu pricina și aplică o compresă rece pentru a reduce durerea și inflamația.
5. Mușcături de căpușe
Mușcăturile de căpușe sunt adesea nedureroase și greu de descoperit, însă foarte important de depistat devreme. Dacă observi o căpușă atașată, este imperativ să o îndepărtezi, întrucât, în unele cazuri, se poate dezvolta o erupție în formă de țintă, care ar putea indica boala Lyme.
Îndepărtează căpușa imediat folosind o pensetă, prinzând căpușa cât mai aproape posibil de suprafața pielii și răsucind, în sus, până când este eliminată. Curăță zona mușcăturii și mâinile cu alcool sanitar. Pentru a evita dezvoltarea bolii Lyme, ia legătura cu o secție de boli infecțioase.
În concluzie, recunoscând mușcăturile comune de insecte și tratându-le corect, vei putea minimiza disconfortul generat de acestea și potențialele riscuri pentru sănătate. Nu uita, de asemenea, că prevenția este întotdeauna măsura preferată atunci când vine vorba de gestionarea mușcăturilor de insecte.
Sursa foto: Shutterstock