5 sfaturi pentru a te adapta rapid dupa ce revii din vacanta
4/42667
calendar_month 27 Ian 2024, 17:47

Un lucru este sigur: indiferent de modul in care iti petreci vacanta de iarna, aceasta se incheie la un moment dat. Iar daca nu te pregatesti, primele zile de dupa vacanta pot fi dificile. Iata cateva sfaturi pentru a te adapta mai usor la facultate, dupa ce revii din vacanta.

1. Adapteaza-ti rutina

Sunt sanse mari sa te fi simtit stresat sau extenuat inainte de vacanta de iarna, deci este o idee buna sa iti schimbi, in oarecare masura, rutina dupa ce revii. Pentru a te putea ocupa de studii pe indelete, este bine sa ai grija de tine, in primul rand.

Fa-ti cumparaturile necesare, practica o activitate fizica si stabileste-ti un program regulat de somn. Odata ce te simti mai bine fizic, iti va fi mai usor sa te concentrezi asupra studiilor.

2. Creeaza-ti un program de studiu

Fie ca preferi sa folosesti o agenda, un calendar online sau o aplicatie, incepe prin citirea fisei fiecarei discipline, pentru a vedea cand ai teste, examene sau colocvii si cand trebuie sa predai proiecte.

Daca lucrezi, fixeaza-ti zilele si orele cand esti suficient de odihnit pentru a dedica timp studiului. In cazul in care inveti dimineata, inainte de job, ia in calcul sa schimbi programul pentru a invata seara.

Pentru o mai buna fixare a informatiilor si pentru a evita plictiseala, invata prin rotatie, de-a lungul unei saptamani. Gandeste-te si care sunt acele proiecte care-ti vor lua mai mult timp si dedica-le un spatiu mai mare in calendarul tau.

De asemenea, nu uita sa iei pauze dese. In acest sens, poti alege carti de citit care te vor ajuta sa te destinzi.

3. Incepe usor

Atunci cand vii din vacanta, ofera-ti un spatiu tampon, pentru a te readapta la sarcinile de zi cu zi. Nu este realist sa te astepti sa revii la programul de studiu obisnuit, deoarece aceasta tentativa poate duce la oboseala si burnout.

Concentreaza-te pe sarcini mici, pe care le poti bifa relativ repede din programul zilnic. Odata ce le bifezi, vei resimti satisfactie si vei fi motivat sa faci si altele. In primele zile, chiar si revederea programei unui curs sau crearea unui plan de studiu sunt sarcini care pot fi realizate fara eforturi mari.

4. Fa pauze

O cercetare arata ca pauzele cu sens de la studiu, de 5-60 de minute, cresc productivitatea, capacitatea de concentrare si energia. Ce inseamna „pauza cu sens”?

Iata cateva exemple: o plimbare de 5-10 minute, in aer liber, eventual sub razele soarelui, 15-30 de minute de somn in timpul zilei, organizarea spatiului de lucru, ascultarea unui episod din podcastul preferat sau albumul formatiei favorite, o discutie cu o ruda apropiata sau cu un prieten.

Daca iti este greu sa te concentrezi chiar si dupa o pauza, vezi mai jos cateva solutii: Meditatie – 5-10 minute de meditatie te pot ajuta sa te calmezi. Poti folosi o aplicatie dedicata sau poti fixa un timer la telefon cu sunetul unui gong; Vizualizare – imagineaza-ti ca s-a incheiat ziua si ai invatat tot ceea ce trebuia. Concentreaza-ti atentia asupra starii de satisfactie de dupa o sarcina indeplinita; Respiratie profunda – inspira adanc timp de 7 secunde, mentine 7 secunde si expira, incet, timp de 7 secunde. Repeta timp de 5 minute.

5. Evita acele lucruri care iti distrag atentia



Daca locuiesti cu familia sau ai colegi de apartament, roaga-I sa faca liniste, deoarece vrei sa inveti. De asemenea, spune-le ca vei fi indisponibil 1-2 ore si ca ar trebui sa te deranjeze doar daca exista o urgenta.

Cum zgomotele sunt imposibil de evitat cu totul, poti opta pentru casti cu functie de anulare a zgomotelor (noise-cancelling). Daca acest lucru nu este posibil, iti poti pune muzica pentru studiu in castile simple. Mai mult, este indicat sa inchizi e-mailul, sa pui telefonul pe modul silentios si sa blochezi retelele sociale.

Revenirea la programul academic obisnuit poate fi dificila dupa o vacanta prelungita, insa este necesar sa te adaptezi rapid pentru a-ti mentine rezultatele. In plus, poti privi aceasta tranzitie ca o perioada de a-ti redescoperi pasiunea pentru domeniul pe care il studiezi.

Sursa foto: Pexels