Ce-i motiveaza si ce-i "pune pe fuga" pe angajati in 2023?
4/42601
calendar_month 28 Aug 2023, 11:13

Relatia angajat-angajator, dar si perceptia unui salariat fata de locul de munca s-au schimbat mult in ultimii ani. Piata muncii este intr-o continua dinamica, mentalitatile difera in functie de generatie, iar pretentiile cresc de ambele parti. Angajatorii isi doresc salariati care sa ofere productivitate, sa fie eficienti si sa se adapteze politicilor companiei. De cealalta parte, angajatii vor conditii de munca optime, remuneratie conform cu efortul depus si un mediu de lucru placut.

Ce-i motiveaza pe angajati sa dea randament cat mai bun?

Raspunsul cuprinde patru componente, potrivit specialistilor in resurse umane, pe care RisCo i-a consultat:

Componenta salariala- este important sa constientizam ca angajatul are nevoile lui si intr-o masura rezonabila, tine de angajator sa le acopere. Cu cat oferta salariala se apropie cat mai mult de asteptarile angajatului, cu atat creste si gradul de fidelitatea fata de companie si totodata productivitatea. Salariul trebuie sa fie conform cu munca depusa, iar angajatului trebuie sa i se aduca la cunostinta posibilitatea a a avansa cu venitul in raport cu rezultatele obtinute. Este important ca un angajat sa stie ca daca munceste mai mult si demonstreaza ca poate sa obtina performante, va fi rasplatit.

Beneficiile extrasalariale- reprezinta un aspect ce nu trebuie neglijat de angajator. Un angajat va fi atras si motivat intotdeauna de pachetele de beneficii oferite de angajator (abonamente medicale, tichete de masa, zile de concediu de odihna, deocntarea transportului, abonament la sala). Beneficiile extrasalariale reprezinta si avantajul unei companii in fata alteia, in procesul de recrutare.

Componenta de dezvoltare profesionala- in 2023, angajatii nu se mai multumesc doar un rutina fixa si salariul aferent. Isi doresc sa evolueze profesional, sa adauge valoare profesionala, sa participe la traininguri, sa li se ofere oportunitatea de a-si consolida cunostintele la locul de munca si sansa de a avansa in functie.

Componenta well-being la locul de munca- respectiv starea de bine si multumirea pe care o ai la locul de munca. Angajatul este cu atat mai motivat cu cat ii sunt acoperite mai multe nevoi (nevoia de apartenenta, de siguranta, de respect). Specialistii sustin ca angajatii care primesc beneficii de wellbeing dezvolta in timp obiceiuri sanatoase, au putine riscuri de a se imbolnavi, sunt mai implicati, mai productivi.

Ce-i “pune pe fuga”pe angajati in 2023?

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro