studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Cum afecteaza retelele de socializare angajarea in 2023? Avantaje si dezavantaje pentru candidat si recrutor

Cum afecteaza retelele de socializare angajarea in 2023? Avantaje si dezavantaje pentru candidat si recrutor

2/204487
calendar_month 18 Sep 2023, 10:09

Mediul online iti poate fi atat prieten si ajutor, cat si dusman, atunci cand esti in cautarea unui loc de munca. Anunturile de angajare au inceput sa fie postate tot mai mult in social media, iar aceasta metoda de recrutare are avantaje si dezavantaje, pentru candidat si pentru recrutor. Chiar daca te incanta ideea ca poti accesa un job la un click distanta, retelele de socializare te pot trada in fata recrutorului. La fel si in cazul angajatorului, desi pare ca social media eficientizeaza procesul de recrutare, s-ar putea sa constati ca in unele situatii mai mult ilm ingreuneaza. Iata de ce!

Angajarea prin anunturi pe social media. Pro si contra.

In ceea ce il priveste pe candidat, retelele de socializare reprezinta o sabie cu doua taisuri. De ce?

Sa luam ca exemplu situatia in care vezi un anunt de angajare pe un grup de socializare. Oferta te incanta si ceri mai multe detalii in comentarii sau poate chiar trimiti un mesaj privat celui care a postat anuntul. In acel moment, daca profilul tau nu este bine pus la punct, fara postari care sa iti contureze o imagine negativa, fara fotografii in ipostaze nepotrivite sau anumite mesaje publice controversate, atunci s-ar putea sa ratezi din start sansa de angajare. Profilele din social media sunt ca niste baze de date pentru cei care se ocupa de recrutare. Angajatorii fac o radiografie a candidatilor inainte de a-i angaja prin simpla navigare pe profil. Indicat ar fi sa ai permanent grija de imaginea ta. Chiar daca nu vei aplica prin social media, ca in exemplul de mai sus, in 2023 foarte multi angajatori iti verifica prezenta online dupa ce trimiti CV-ul.

Un profil de LinkedIn realizat corect, cu informatii reale, o fotografie de profil profesionala, detalii despre joburile si realizarile anterioare, te poate ajuta sa ajungi in atentia recrutorilor. Ai grija si de profilul de Facebook. Daca fotografiile si postarile tale sunt publice, mare atentie la ce postezi! Incearca sa iti conturezi o imagine buna. Acelasi lucru este valabil si in cazul altor retele Instagram, TikTok.

Angajatorii, in general, se uita la fotografii, verifica experienta profesionala, unele comentarii le pot oferi detalii despre tine si personalitatea ta.

Social media are si avantaje, bineinteles: vei fi la curent cu joburile vacante din domeniul tau de activitate, te poti conecta cu specialisti din domeniu, poti vedea anunturi de angajare, care nu sunt prezenta in cadrul site-urilor de recrutare, iti poti construi un brand personal si poti identifica oportunitati pentru cariera ta.

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro