Cum sa economisesti bani atunci cand vrei sa iti repari masina
4/42718
calendar_month 21 Iun 2024, 10:47

Dupa ce o masina iese din garantie sau nu mai are acoperire CASCO, toate reparatiile se fac cu bani din propriul buzunar. Uite cum sa gestionezi lucrurile in asa fel incat sa reusesti sa economisesti ceva bani.

Nu face vizite la service pentru orice fel de probleme

In principiu, te programezi intr-un service pentru tot felul de probleme mecanice, aspecte legate de siguranta masinii sau din cauza unor elemente de caroserie avariate in urma unor accidente rutiere. Pentru astfel de lucruri, care au nevoie de expertiza unor specialisti auto, nu ai alta solutie.

Totusi, sunt si destule cazuri in care apelezi la un service doar din confort sau din cauza faptului ca nu te documentezi putin. De exemplu, pentru schimbarea unui bec, schimbarea stergatoarelor sau a filtrelor de aer. Sunt operatiuni facile, care se pot efectua in parcare si astfel vei economisi banii pe care ii dadeai pe manopera. In plus, acest tip de consumabile le poti gasi pe cont propriu chiar putin mai ieftin decat daca le soliciti direct la un service.

Totodata, nu trebuie sa alegi cel mai renumit service din localitatea in care stai. Pe langa practicarea unor tarife mai mari, timpul de asteptare pana la efectuarea reparatiilor poate fi destul de lung. Asadar, cauta mai multe optiuni si vezi care este cea mai potrivita nevoilor masinii tale.

Alege informat si inspirat piesele auto de care ai nevoie

Piata pieselor auto este foarte diversificata. In aproape toate localitatile vei gasi solutii de a achizitiona piesele auto de care ai nevoie pentru reparatia masinii tale, fie ca sunt magazine fizice, fie ca sunt platforme online. Cauta piese auto din Iasi sau alt oras si alege cea mai buna oferta disponibila.

Sunt mai multe tipuri de piese auto, dupa cum urmeaza:

1. Piese OE, respectiv cele originale, cu care masina vine echipata din fabrica. Sunt cele mai scumpe;

2. Piese OEM, sunt similare cu originalele si sunt comercializate de producatori de renume. Sunt putin mai ieftine decat cele OE;

3. Piese AM, adica piesele aftermarket. Aici sunt foarte multi producatori, iar asta face ca alegerea sa fie mai dificila. Cu putina documentare si sfaturi, poti gasi o varianta optima ca pret. Atentie si la faptul ca exista multe piese contrafacute care sunt de evitat din cauza calitatii proaste;

4. Piese din dezmembrari, respectiv cele provenite de pe masini grav avariate si care nu se mai pot repara. Este o solutie de buget, insa atentie la gradul de uzura al acestora. 

Reviziile efectuate la timp te pot scapa de cheltuieli mai mari

Este esential sa efectuezi la timp reviziile pentru masina ta pentru a nu scoate, ulterior, mai multi bani din buzunar. Prin urmare, fa reviziile de ulei de motor, de placute de frana si alte consumabile care necesita sa fie schimbate dupa o anumită perioada de timp sau la un numar de kilometri parcursi.

De asemenea, cu cat ai mai multa grija de masina ta, inclusiv la modul in care o conduci, cu atat vei evita reparatii foarte costisitoare. Este o masura de preventie care te poate ajuta foarte mult din punct de vedere financiar.

De cele mai multe ori masina iti da semne cand lucrurile nu functioneaza corespunzator. Pot fi martori de bord aprinsi, semne de uzura vizibile sau zgomote anormale in mers. In aceste cazuri, evita sa amani reparatiile necesare.Nu in ultimul rand, pentru problemele tehnice ale masinii, la care ai nevoie de scule de service profesionale, ia legatura cu un mecanic. Paradoxal, poti economisi bani in acest mod, decat sa agravezi mai mult problemele intampinate cu scule improvizate.

In concluzie, este important sa actionezi inteligent atunci cand vine vorba de reparatia masinii personale, deoarece cheltuielile nu sunt deloc de neglijat.

Sursa foto: Shutterstock