Cum sa te apropii de adolescentul tau fara a fi un parinte prea strict
4/42755
calendar_month 15 Nov 2024, 15:45

Adolescenta este o perioada marcata de schimbari profunde. Ca adult stii ca lucrurile se echilibreaza la un moment dat si poate chiar ai invatat sa te mandresti cu lucrurile care te diferentiaza de ceilalti. Insa experienta si intelepciunea castigata cu trecerea anilor nu trebuie sa te faca sa uiti ca, uneori, este dificil sa fii adolescent. Probabil ai simtit si tu la un moment dat ca esti diferit sau ca nu iti gasesti locul.

Iata, asadar, cateva sfaturi pentru a-i fi aproape adolescentului tau in aceasta perioada vulnerabila fara a-i invada spatiul si trairile.

\r\n\r\n



Stabileste limite raportandu-te la varsta lor, nu la intelepciunea ta

In cele din urma, adolescentii se vor dezvolta cel mai bine in limitele clare stabilite de parinti, care le asigura siguranta si iubire neconditionata. Totusi, vei dori ca adolescentii sa vada aceste limite ca fiind normale si acceptabile din punctul lor de vedere. Daca limitele tale sunt mult mai stricte sau mai rigide decat cele pe care trebuie sa le respecte colegii lor, s-ar putea ca adolescentul tau sa se revolte.

De exemplu, daca tu nu obisnuiai sa petreci timp in magazinele de beauty facand swatch-uri la produse, ai putea sa accepti ca pentru adolescentele de astazi zona de beauty prezinta un interes major. De ce nu, chiar sa-i cumperi tu acel parfum Ariana Grande pe care si-l doreste.

Asadar, creeaza o normalitate sanatoasa pentru a dezvolta asteptari, reguli si limite in care adolescentul tau nu se simte monitorizat, constrans si criticat.

Raspunde-i cu iubire si atunci cand greseste

Nu exista un scut mai protector in viata tinerilor decat dragostea neconditionata a parintilor. In mijlocul unei avalanse de schimbari fizice si emotionale, a se putea baza pe un lucru, dragostea parintilor, are o importanta incomensurabila, desi de multe ori nu pare.

Poate ca adolescentii nu te cred cand le spui ca ii iubesti, mai ales daca trec printr-o faza vulnerabila, dar simt iti iubirea, pe care adesea o contesta. Faptul de a se simti iubiti exact asa cum sunt ii ajuta sa capete increderea care le va permite sa ramana persoane echilibrate chiar si atunci cand pamantul pare ca le fuge de sub picioare.

Incurajeaza-i sa aprecieze lucrurile care ii diferentiaza de ceilalti

Ca adult, stii ca punctele forte apar adesea din lucrurile care te diferentiaza de ceilalti. Stii si ca unicitatea iti permite sa aduci contributii personale in diferite situatii din viata. Insa aceasta intelepciune provine din experienta de viata acumulata.

Putini adolescenti sunt capabili sa inteleaga faptul ca a fi diferit are beneficii pe termen lung. Este de inteles de ce majoritatea ar renunta la orice ii face unici pentru a se integra la un moment dat intr-un grup daca ar avea ocazia. Acest lucru face ca indrumarea si intelepciunea noastra sa fie deosebit de importante.



Instinctual, ca parinte, ai putea sa incerci sa ii asiguri ca lucrurile care ii fac sa se simta diferiti nu conteaza. Insa, poate ar fi mai bine sa le subliniezi punctele forte, fara sa minimizezi provocarile pe care le resimt.

Incurajeaza-i sa petreaca timp cu prieteni care impartasesc preocupari similare. Acest lucru ii poate ajuta sa inteleaga ca se integreaza fiind ei insisi. Pe masura ce vad punctele forte ale celor cu preocupari similare, ar putea ajunge mai usor sa le recunoasca pe ale lor.

Indruma-i spre activitati cu impact pozitiv asupra vietii lor sociale

Unii adolescenti definesc „normalul” prin comparatie cu grupul lor de prieteni. Ei pot incerca chiar sa se remodeleze pentru a se integra. Cert este ca grupul de prieteni are un impact semnificativ asupra adolescentilor. Si desi nu ii poti alege prietenii adolescentului tau, ai putea avea o influenta asupra locurilor si situatiilor in care adolescentul tau ii va gasi.

Incepand de la varste fragede si continuand pe parcursul adolescentei, poti sprijini participarea la activitati cu impact pozitiv asupra dezvoltarii sale sociale. Astfel, este foarte probabil sa gaseasca in aceste medii modele si prieteni de calitate.

Cu toate acestea, nu fi prea activ in selectarea prietenilor, pentru a nu risca sa te lovesti de respingerea adolescentului tau.

Asadar, toti adolescentii vor sa se simta in siguranta, iubiti si utili. Vor sa fie ascultati si respectati si desi nu o arata in cele mai blande moduri, rolul parintilor este sa le ofere sprijin si indrumare fara a-i constrange sa faca ceea ce ei apreciaza a fi bun.

Sursa foto: shutterstock